- Jeg har jo visst det hele tida, men det er jo en storlettelse å få dommen, sier Steingrim Wolland til VOL.

Wolland (50) er født og oppvokst på Sortland, utdannetadvokat og har hatt base i Oslo. Wolland har jobbet for Norsk Redaktørforening,vært høyesterettsadvokat, og har spesialisert seg på ytringsfrihet ogpresseetikk.

Han stod før jul tiltalt i Oslo tingrett for lånebedrageri ien sak som stammer flere år tilbake i tid.

Økokrim mente at Wolland bevisst forfalsket opplysninger forå få et lån på 8,3 millioner kroner til kjøp av en eiendom, sammen med en SveinArne Hagen og hans kone Margrethe Gauksheim.

SortlandsAvisa omtalte saken i fjor vinter, og Wollandforklarte da at han noe motvillig hjalp en kamerat med å få et lån - men athans underskrifter og opplysninger senere ble forfalsket av andre parter. Innei bildet var det blant annet en eiendomsmegler, lånemegler og en oppgjørsadvokat.

Torsdag denne uka kom dommen, og Wolland ble fullstendigfrikjent for bedrageri etter tiltalen.

- Bebreider meg selv

Slik omtaler han forholdene i dag:

- Jeg ble spurt om en tjeneste, og trodde på et tidspunkt atjeg og Svein Arne hadde flere millioner kroner på vei i forbindelse medeierposter i et aksjeselskap - og tok nok litt lett på saken. Så gikk det rettvest og aksjeselskapet konkurs, og det var ingen penger igjen, fortellerSteingrim.

- Men det er jo forskjell på å gjøre noe dumt og gjøre noeulovlig, sier han.

Wolland ble imidlertid fortsatt dømt til å betale DNB 1,7millioner kroner tilbake i erstatning, for tapet banken har hatt på lånet.

Og det erkjenner han:

- Pengene var jeg med på å låne, og eiendommen ble seneresolgt til underpris. Men tingretten har jo halvert gjelda mi, fordi banken hargjort så mye dumt, sier Wolland - eller som det heter i dommen: «Etter rettenssyn er det klart at lånet ikke hadde blitt utbetalt om banken hadde hatt bedrekontrollrutiner og fulgt disse», skriver tingretten om Norges største bank.

Fortsetter kampen

Wolland gikk til Oslo tingrett torsdag med forhåndskjøptchampagne. Etter feiringen fortsetter han «kampen» mot Økokrim ogRiksadvokaten.

Han har blant annet klaget Riksadvokaten inn for Kongen iStatsråd, anlagt injuriesøksmål mot Økokrim - og forteller om saken med enrekke dokumenter og brev på sin egen blogg.

- Økokrim skal ikke kunne dikte om fakta for å kunne snoke iandre folks data. Jeg har tatt de i flere tilfeller av ren løgn. Det de drivermed er ulovlig. De har tatt speilkopi av min datamaskin, og holdt på med det iårevis. I to år har jeg klaget på dette, sier Wolland, og viser til en annenrettsavgjørelse denne uka - fra Borgarting lagmannsrett:

- Tirsdag denne uka fikk jeg medhold fra lagmannsretten i atdette er ulovlig, sier Wolland.

Vil ha bevillingen tilbake

- Når du klager Riksadvokaten inn til Kongen i statsråd, oggår til injuriesøksmål mot Økokrim...noen vil kanskje ta deg for å være ensmule paranoid? Hva betyr disse to rettsavgjørelsene for deg?

- Selvfølgelig - det er klart. I utgangspunktet virker detjo merkelig å klage inn Riksadvokaten for Kongen i statsråd. Men disse toavgjørelsene gjør det jo mye lettere for folk å støtte meg. Og det har snartvært 3500 treff på den bloggen, sier Wolland, som har planer om å fortsettekampen sin om så helt til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Der har Wolland forøvrig vært før, den gang som advokat forBladet Tromsø. Avisa vant den den såkalte «selsaken» mot staten, etter å hatrykket en rapport skrevet av selvfangstinspektør Odd Lindberg.

For et par år siden mistet imidlertid Wolland advokatbevilgningen,som følge av at han gikk personlig konkurs. Den regner han med å få tilbake «iløpet av et års tid».

- Er du bekymret for at disse sakene og kampen din kanpåvirke omdømmet ditt som advokat?

- Både ja og nei. Jeg har forbant meg på at jeg skal fårøsket opp i hvordan påtalemyndigheten og Økokrim operer. Det kommer jeg til åholde på med i noen år. De bryter systematisk loven. Og dette vil ta noen år.Det er for øvrig ikke bare jeg som holder på med dette, men jeg er den førstesom tar det så langt.

- Men er planen å komme tilbake som advokat for å drivevanlig praksis?

- Jeg vet ikke hva jeg gjør om ett år, men jeg skalnok ha tilbake bevilgningen. Om ikke annet enn på jævelskap, sier Wolland.