Siden sommeren 2012 har foreningen Mental Helse Sortland organisert trim- og treningsgrupper for mennesker som sliter med ulike psykiske problemer i hverdagen. Fysisk aktivitet har en veldokumentert positiv effekt på folkelidelsene depresjon og angst, og kan både kurere og forebygge.

- Bakgrunnen for at vi valgte å sette i gang med dette var at det ikke fantes et slikt tilbud i Sortland. Vi ønsket å utforme et lavterskeltilbud som ikke skulle koste mye, som skulle være sosialt og få folk i aktivitet sammen, sier prosjektleder Kari Greiner.

Hun forteller at de føler at de langt på vei har lykkes. Til nå benytter 80 personer seg av dette tilbudet og foreningen får stadig flere henvendelser.

- Vi føler vi er i gang med noe viktig, sier Greiner.

Prosjektet 'Tør du, så tør jeg', er delvis sponset av tippemidler og retter seg først og fremst mot målgruppen til Mental Helse, men Greiner sier tilbudet også er åpent for folk som ikke enødvendigvis er fanget opp i et system. Prosjektet benyttes også av folk i alle aldere.

Hjelp med dørstokkmila

Trening kan være god behandling for flere typer psykiske lidelser og forebygger samtidig livsstilsykdommer. Samtidig har mennesker har ulike behov for, og ønsker om, fysisk aktivitet. Prosjektet har derfor satset på et bredt tilbud med flere typer aktiviteter organisert i grupper.

- Vi har gruppeledere på de ulike aktiviteter som kan hjelpe folk i gang med dørstokkmila, og vi oppfordrer folk som ikke har kommet i gang enda til å ta kontakt, sier Greiner.

Per i dag har man 'treningsgruppen' som går på Stamina, Blåbytraskgruppen som går fem km hver tirsdag, turmarjsgruppen som går på onsdager, svømmegruppa på mandager, 'trimgruppa' som driver med ballspill i gymsalen på Kleiva på torsdager og tilbud på linedance-kurs i samarbeid med Blåbyen linedance. I tillegg skal de nå etableres en gruppe med fokus på kosthold og livsstilsendring. Uteaktivitetene er sesongbetonte og innsats premieres.

Man trenger ikke si i fra at man kommer, man kan bare møte opp. Informasjon finner man på lagets nettsider.

Ønsker ungdomsgruppe

Bjørg Siri Albertsen er trener for trimgruppen, har idrettsutdannelse og jobber som miljøterapaut. Hun arbeider også for å få etablert en egen ungdomsgruppe.

- Ideelt sett skulle v ihatt en egen ungdomsgruppe, men foreløpig er vi får få. Trimgruppa består riktig nok av flere ungommer, sier Albertsen

- Ungdommer vegrer seg kanskje mye for å vise seg frem på denne typen sosiale arenaer, men dette er noe vi jobber med, sier Greiner.

Gulrøtter er i hvertfall lagt ut, så det er bare å begynne å trene.

Mental Helse Sortland er et lokallag innunder foreningen Mental Helse, landets største interesseorganisasjon for brukere, pårørende og andre innen psykisk helse.