Selv om Barne-, ungdoms og familieetaten (Bufetat) forsikrerom at tilbudet ikke vil bli dårligere i regionen, er de ansatte ved Sollia iharnisk etter at det torsdag ble varslet fjerning av to behandlingsplasser.

- Går ut over tilbudet

Dermed kan sju miljøterapeuter med spesiell kompetansepå samspill i familier, tilknytning mellom foreldre og barn, adferdsvansker, ogveiledning stå uten arbeid.

- Vi setter spørsmålstegn ved hvor den faglige styringener. Er dette langsiktig grep for å få et bedre tilbud eller kortsiktig jag påinnsparing? Vi mener dette vil gå hardt ut over tilbudet til familiene somtrenger hjelp til å ta vare på barnet eller barna sine, sier Annie Halvorsen, miljøterapeutog tillitsvalgt for Utdanningsforbundet.

- Godt belegg

VOL møtte torsdag kveld svært skuffede ansatte i en avleilighetene de bruker til behandling av familier. Tjenesten kartleggerog veileder familier der barnevernstjenesten er bekymret for omsorgen barnafår. Ofte har disse foreldrene psykiske lidelser, tidligere rusmisbrukere,fremmedkulturelle eller har vokst opp med omsorgssvikt i egen barndom. Terapeutene har fulgt familiene tett gjennombehandlingen for å gjøre dem i stand til å ta vare på sine egne barn.

- Etterspørselen har vært god med 107 prosents beleggåret sett under ett. Dette er absolutt et behov for de tjenestene vi leverer,sier miljøterapeut Laila Bakken.

- Det rare er at tjenesten ble bygget ut og det blegjort investeringer i bygget i 2010. Plutselig er spesialsatsingen med barn på0-3 år ikke så viktig lengre, sier Halvorsen.

Dyr utdanning

Den siste tiden har flere av de ansatte tattspesialutdanning rettet mot tilbudet i familiesenteret.

- Dersom staten skal spare penger, vil vi gjerne viteøkonomien i å gi oss dyr etterutdanning for så å legge ned tilbudet vi harutdannet oss til, sier terapeutene.

- Fjerner overkapasitet

Barne-, ungdoms og familieetaten (Bufetat) mener det erbilligere å drive barne- og familiesenter i Tromsø. Derfor legges to plasserned på Sortland.

Regiondirektør Pål Christian Bergstrøm er ikke enig med deansatte på Sollia barne- og familiesenter om at det totale tilbudet nå vil bliredusert.

- Vi foreslår å fjerne to plasser, men siden åpningen av trenye plasser i Tromsø i august i år, har vi hatt en overkapasitet, sier Bergstrøm.

Billigst

Ifølge direktøren er det billigere å ha et tilbudet medstordriftsfordeler i Tromsø. Plassene er ifølge ham rett og slett dyrere ådrive fra Sortland.

- Tre nye plasser der ble vedtatt for to år siden. På dettidspunktet hadde vi to prosjekter på gang der søkelyset var satt på tidligforebygging og behandling av små barn av psykisk syke og rusmisbrukere, sierBergstrøm.

Nasjonale prosjekter

Vedtaket om etablering av tre nye utredningsplasser i Tromsøble gjort som en konvertering av institusjonsplasser for barn under 13 år tilforeldre/barn-plasser.

- Det var ikke en ren oppbygging av et nytt tilbud medfriske midler. Vedtaket hviler på klare faglige føringer om at små barn ikkeskal plasseres i institusjon, men fortrinnsvis i fosterhjem, jf Bufetats egetKvalitetsutviklingsprogram, sier regiondirektøren.

- Bommet dere påbehovet for to år siden da nye plasser i Tromsø ble bestilt?

- Slikt vil svinge. Det var to nasjonale prosjekter som varpå høyden, men som nå fases ut som prosjekter.

- Politiske føringer

- Kommer flereforeldre til å få avslag på søknad om hjelp?

- Nei, selv om vi reduserer antall plasser i statlig regi,er de politiske føringene at når det topper seg med søknader skal vi kjøpetjenester av private tilbydere, sier Bergstrøm.

Totalt må regionen ta ned driften med 70 millioner kronerfra 2013-nivå til 2015.

- Klare politiske signaler og den nye barnevernsloven sierat fokus skal ligge på lovpålagte oppgaver. Dette er en ikke lovpålagt oppgave.Signalene er også at kommunene skal stå for en større del avbehandlingstilbudet innen barnevern, sier regiondirektøren.