Etter en times venting ble Julie Marie Andersen og Lilly hentet. Foto: Privat

Andersen går på skole i Narvik. Klokka 15.30 satte hun segpå bussen til Sortland. Med seg hadde hun den fem år gamle hunden Lilly, somtilhører rasen Bichon frisé – en hunderase som ikke røyter.

For å være på den sikre siden spurte hun bussjåføren iNarvik om det gikk greit å ta med seg hunden.

– Bussjåføren så ingen problemer med at Lilly var med. Hundenhar tidligere vært med bussen fra Narvik uten at det har skapt problemer. Lillyer allergivennlig og liten nok til at jeg kan ha henne i en bag på fanget,forteller Andersen.

Kontant avslag

Klokka 18.43 var det klart for bussbytte i Gullesfjordbotn.Da Andersen gikk på bussen som skulle ta henne videre til Sortland, ble hunstoppet av bussjåføren til Boreal transport.

– Jeg fikk ikke lov til å ta med Lilly, selv om hun er litenog jeg hadde henne i en bag. Sjåføren ville isteden at jeg skulle sette henne ibagasjerommet med alle de andre bagene, forteller Andersen.

Hun spurte sjåføren om hvorfor det var nødvendig med sårigide regler.

– Det eneste svaret jeg fikk var ”det er jeg som bestemmer”.

– Hylte og skrek

Det samme hadde skjedd en gang tidligere på samme sted. Davalgte Andersen å sette hunden i bagasjerommet på bussen.

– Lilly hylte og skrek gjennom hele reisen slik jeg aldrihar hørt før. Jeg ønsket ikke å utsette henne for det igjen. Jeg lot være å gå av bussen, fordi det var  uvær. Denne gangen måtte jeg velge mellom åha hunden i bagasjerommet blant kofferter, eller å gå av. Jeg gikk av,forteller Andersen.

Betalte for hele reisen

Etter å ha ventet ved trafikkstasjonen i Gullesfjordbotn irundt en time, ble Andersen plukket opp av svigermoren sin.

– Én ting er å nekte meg å ta hunden med på bussen, noeannet er først å tillate det, for så å be meg sette hunden i bagasjerommet vedbussbytte. Det synes jeg ikke noe om, sier Andersen.

Hun kommer nå til å sende et klagebrev til Boreal transport.

– Det var en annen passasjer som nektet å være med videre, iren protest mot bussjåføren. Hunden min er allergivennlig, og det var ingen avpassasjerene som protesterte. Jeg reagerer på at bussjåføren heller villeforlate en passasjer – med billett for hele reisen – midt i ødemarka. Hanspurte heller ikke om noen var allergiske, forteller Andersen.

Tok buss fra Gullesfjord

Andersen satt i sekstida søndag kveld på bussen tilbake tilNarvik.

– Jeg ble kjørt til Gullesfjordbotn og tok bussen derfra. Dermedvar jeg sikker på å få ha hunden med meg i bussen, uten å sette henne ibagasjerommet.

Det gir over 30 kilometers reise for å komme til busstoppet.

– Klare regler

Frank Karlsen, avdelingsleder i Boreal transport nordVesterålen, kjenner ikke til den konkrete saken, men kan på generelt grunnlagsi at reglene for å ha hund er klare.

– Det kan være allergiske passasjerer eller sjåfører. Det ermange gode grunner til at hunder bør være i bagasjerommet, sier Karlsen

– Er det greit å sette av passasjerer på grunn av dette?

– Her er det snakk om et bussbytte. Vi har klareretningslinjer for hunder, men kan ikke snakke for hva andre selskap velger ågjøre, sier avdelingslederen.

– Er det godt nok å nekte noen adgang i bussen medforklaringen ”fordi jeg bestemmer”?

– Det er bussjåføren som bestemmer, men det er selvfølgeligikke god kundebehandling å ordlegge seg slik, sier Karlsen.

I fylkets reglement for busstransport av hunder stårfølgende: Når det gjelder hund så kan, ut fra sjåførensvurderinger og hvis det er allergikere med bussen, hunder bli nektet reise.