- Det var herlig å få den i drift igjen. Siden åpningstidene på biblioteket samsvarer med åpningstidene på kafeen på Kulturfabrikken, kan folket nå slappe av med en kopp kaffe med litt lesestoff ved siden av, sier biblioteksjef Kirsten Aafløy Opdan til VOL.

Nærmere 40.000 bøker har fått et nytt hjem, og Sortlands befolkning har fått et flunkende nytt bibliotek, som går over to etasjer.

Da SortlandsAvisa besøkte biblioteket før åpningen, var biblioteksjef på Sortland gjennom 41 år, Kirsten Aafløy Opdan, spretter opp med hendene fulle av bøker.

- Å flytte så mange bøker er ikke «bare bare». Det kjennes i armmusklene, sa hun.

Kirsten og de andre ansatte ved Sortland bibliotek jobbet med å fylle de siste reolene tirsdag. Kirsten holder på i historisk avdeling, Beth-Sissel Hansen i hobbyavdelinga.

Stolt biblioteksjef

Fargerike møbler, lesesal med utsikt, bokbasseng for de minste - og en egen avdeling i forlengelsen av Kafé Pause hvor folk fritt kan låne bøker, magasiner og aviser etter bibliotekets stengetid.

Ikke rart Kirsten oser av stolthet når hun viser oss rundt.

I andre etasje ligger voksenavdelinga.

I første etasje en barne- og ungdomsavdeling - som i neste uke får grafittikunst på veggene.

I de gamle lokalene til Stedet har en egen avdeling for nordnorsk litteratur fått plass. Der står Petter Dass på gulvet og venter på å bli hengt opp over det gamle orgelet fra 1800-tallet, som Kirsten har arvet og donert til biblioteket.

7.000 bøker på utlån

Det er ikke første gang Kirsten flytter et biblioteket. Hun startet i jobben da biblioteket var på loftet av rådhuset, og har flyttet tre ganger før.

- Lokalene vi hadde på torget var bra, og vi kunne vært der lengre. Men når kulturhusplanene kom, var det klart fra første stund at vi skulle inn der, sier Kirsten.

- Det er så mye finere her, og alle som jobber med kultur er samlet i ett bygg. Det gjør at det skjer mye på huset, sier hun.

I flytteprosessen har 7.000 bøker vært i beredskapshjem hos leseivrige sortlendinger, og bibliotekarene har måttet passe på å sette av rikelig med plass i reolene til de ankommer sitt nye hjem.

- Bruk hele huset!

I en tid hvor det meste er tilgjengelig digitalt, har Kirsten forsatt troa på den fysiske boka.

- Det er enda mange som foretrekker den fysiske boka, og som ikke går over på e-bøker. Biblioteket er også en viktig møteplass. Her kan folk finne roen. Her er det godt å være. Selv om vi får automatiske utlånsmaskiner, så er det viktig at folk alltid møter noen som jobber her når de kommer hit. Mange kommer til biblioteket for å ha noen å prate med, sier hun.

Det er fire ansatte fordelt på tre stillinger på biblioteket. Foreløpig vil de holde åpent i ukedagene. Håpet er at de etter hvert skal få bemanning nok til å holde åpent også i helgene.

- Mitt ønske er at hele familier kommer hit sammen, og tar i bruk hele huset, sier hun.

Kristen tror at når biblioteket åpner vil flere typer mennesker ta turen innom Kulturfabrikken.

- Jeg tror dette vil bli veldig bra, sier biblioteksjefen og smiler.