Uteområdene rundt Kulturfabrikken er nå under opparbeidelse. Regningen for dette sendes fortløpende til Kulturfabrikken Eiendom AS, som igjen fakturerer videre til Blåbyen Invest.

Fordelingen er slik at Kulturfabrikken Eiendom skal betale rundt 40 prosent. Det samme gjør Blåbyen Invest. Sortland kommune står for mesteparten av det resterende beløpet.

Blåbyen Invest har den siste måneden gitt beskjed om at selskapet ikke har penger til å betale deres foreløpige andel på 4,6 millioner kroner før banken har innvilget byggelån til oppstart av Blåbyen Hotell.

– Akutt problem

Blåbyen Invests pengekrise fører til store problemer for Kulturfabrikken Eiendom.

I et brev til rådmannen onsdag, skriver daglig leder Ingebjørg Glad Pedersen at de snart er blakke fordi Blåbyen Invest ikke betaler for seg.

”Dersom BI ikke løpende betaler sin andel av disse kostnadene, får vi et akutt likviditetsproblem” skriver Glad Pedersen.

Til VOL sier hun at selskapet foreløpig ikke har informert entreprenøren om at pengeskrinet snart er tomt.

– Problemstillingen har dukket opp de seneste dagene. Dersom Blåbyen Invest ikke betaler regningene sine til oss, får vi et likviditetsproblem. Hvordan vi skal løse dette, er ikke klart. Vi jobber med saken sammen med kommunen, sier Glad Pedersen.

Ber om penger

I brevet til kommunen ber den daglige lederen om at kommunen dekker inn det Blåbyen Invest skulle betalt. De ber først om at fakturaen på 4,6 millioner kroner dekkes fra Sortland kommune ”snarest”.

”Fakturaen hadde forfall 26.06.14, og vi skal etter signalene fra politisk hold avvente med å sende purring/inkassovarsel”, skriver Glad Pedersen.

Det er altså politikerne som har bedt Kulturfabrikken Eiendom om å avvente inndrivingen av pengene. De skal i nærmeste framtid i forhandling med et kriserammet Blåbyen Invest.

Flere regninger

I tillegg til 4,6 millioner kroner, har Kulturfabrikken Eiendom liggende enda en faktura for utsendelse til Blåbyen Invest. Den er på 2,7 millioner kroner med forfall 4. august.

”Vi ber om at denne summen overføres oss innen forfall” skriver Glad Pedersen i sitt brev til kommunen.

– Jeg synes det er veldig synd at hotellet ikke er kommet i gang. Jeg håper det vil bli en løsning på det slik at de blir i stand til å betale, sier hun til VOL.

– Frykter du at arbeidet med uteområdet stopper opp dersom entreprenøren ikke får betalt?

– Jeg frykter ikke at de stopper arbeidet. De fakturerer oss fortløpende og vi har betalt for oss til nå, sier Glad Pedersen.

– Hvor lenge kan dere fortsette å betale entreprenøren før pengene tar slutt?

– Vi går ikke ut med noe tall på dette. Jeg anser det som vår sak, sier den daglige lederen i det offentlig eide selskapet.

Kommunen i uråde

Rådmann Rolf Lossius er på ferie, men har bedt kommunens økonomisjef se på muligheten for å dekke utgiftene for Kulturfabrikken. Heller ikke økonomisjefen kunne svare på om det er mulig.

– Saken er sendt til revisor, som igjen sender den til revisorforeninga. Vi forsøker dermed å finne ut hvilke alternativ vi har før vi går til aksjon eller avslår forespørselen, sier Lossius.

Har ikke hørt noe

Entreprenøren som jobber med uteområdet er Sortland Entreprenør. Daglig leder Tor-Halvard Gregersen tar ikke sorgene på forskudd.

– Kommer dere til å legge ned arbeidet om Kulturfabrikken Eiendom ikke betaler for seg?

– Vi har en standard kontrakt. Bak den ligger det en finansieringsplan og betalingsplan. Den forholder vi oss til, og har ingen grunn til å stanse der vi er nå. Vi har ikke hørt noe mer heller, sier Gregersen.

– Hva bruker dere å gjøre dersom byggherren ikke kan betale for seg?

– Det vil ikke være første gangen det kan være utfordringer som må løses. Jeg forutsetter at ting kommer på plass også i denne saken, sier Gregersen.

Skal rekke VG-lista

Sortland Entreprenør skal klargjøre området utenfor Kulturfabrikken der VG-lista-showet skal være 30. juli.

– Vi har en møteprosess med kommunen for å se på hvilke tiltak som skal gjøres. Kostnadene ved å få klart området er små. Vi endrer rekkefølgen i arbeidet. Alle må være innstilte på å få til et slikt arrangement, sier Gregersen.

Ifølge den daglige lederen er det en god dialog med byggherren Kulturfabrikken Eiendom AS.