Kulturfabrikken Eiendom er i økonomisk krise som følge av forsinkelsene i byggingen av Blåbyen Hotell. Selskapet faktureres av entreprenør for utearealene rundt Kulturfabrikken, men Blåbyen Invest betaler ikke sine 40 posent av regningen.

Likvid skvis

Resultatet er at Kulturfabrikken Eiendom har bedt kommunen dekke regnigner for 7,5 millioner kroner. Dette vedtok kommunen gjennom formannskapet å dekke, gitt at det blir betalt tilbake innen 1. september.

Samtidig lar kommunen være å drive inn pengene fra Blåbyen Invest med det første.

Les også: ...og snart er det ikke penger til å betale regningene

Ber rådmannen utrede

Formannskapet ba dessuten rådmannen om å undersøke konsekvensene av å la Blåbyen Invest gå konkurs, samt konsekvensene av å gå inn på eiersiden i Blåbyen Hotell Eiendom, slik Blåbyen Invest foreslår.

- Dersom det blir en bestilling fra formannskapet knyttet til noe som har skjedd de siste ukene,  vil det være feil å kreve penger av Blåbyen Invest, slik vi vanligvis gjør i disse sakene, sier rådmann Rolf Lossius.

Les også: Vil kreve erstatning

Har lov å dekke utgiftene

Rådmannen har undersøkt lovligheten i å gå inn og dekke utgifter.

- Det er fullt ut lovlig at kommunen går inn som konsern og bidrar med likviditet. Det er heller ingen hensikt at vårt eiendomsselskap blir stående uten likvide midler. Skal vi støtte, er det greit innenfor driftsåret, heter det fra rådmannskontoret.

Pengene må imidlertid betales tilbake til kommunen innen 31.12, ellers vil det gå ut over drifta i kommunen.

Når det gjelder aksjekjøp må de være eksisterende. Det er ikke lov å ta opp lån for å kjøpe aksjer.