Olje- og energidepartementet gav 28. august 2013 konsesjon for bygging av Ånstadblåheia vindkraftverk i Sortland. Vindkraftverket vil ha en samlet installert effekt på inntil 50 MW og en årlig produksjon på cirka 140 GWh.

I januar 2017 kjøpte Fortum Vesterålskraft Vind og prosjektet Ånstadblåheia vindpark. Nordkraft utvikler prosjektet videre for den nye eieren Fortum, og skal samtidig ha prosjektledelsen for selve utbyggingen.

De første maskinene var på plass ved anlegget 6. mars i fjor.

Ånstadblåheia har perfekte forhold. Foto: Nordkraft

– I teorien kunne de vært montert nå

Den endelige utbyggingsløsningen vil bestå av 14 turbiner av typen Vestas 3,6 MW. Det interne veinettet i vindkraftverket vil ha en samlet lengde på om lag 11,2 kilometer. NVE har i sitt vedtak lagt vekt på at det er gode vindforhold på Ånstadblåheia, og at en realisering av vindkraftverket vil gi positive økonomiske virkninger for kommunen både i anleggs- og driftsfasen.

Etter NVEs vurdering er de samlede fordelene med vindkraftverket større enn ulempene.

Prosjektsjef vind i Nordkraft, Torkjell Lund, kan fortelle om et prosjekt som går på skinner. Fokuset fram mot jul har vært arbeid på servicebygget, ferdigstilling av trafobygget og legging av kabler langs etablerte veier.

Status per nå er at det skal være 14 vindmøller totalt og veier, oppstillingsplasser og fundamenter til åtte av vindmøllene er klare.

– Fundamentene var ferdig nå sent i høst. Kabelleggingen er også ferdig fra fundamentene og opp til møllene, så teoretisk sett kunne man kommet og montert vindmøllene nå, sier Lund,

Fundamenter klart til sommeren

– Akkurat nå pågår det litt grunnarbeider oppe i anlegget. Man er i ferd med å jobbe seg ut til de fire som skal være på Lafjellet og forbereder fundamenter til de tre møllene som skal stå på Tretuva, sier han.

Lund tilføyer at det har vært diskutert om man skal kjøre arbeid i vinter med å ferdigstille disse grunnfundamentene.

– Men foreløpig er planen at disse ferdigstilles sommeren 2018, sier han, og forteller at transformatorbygget er ferdig, der holder ABB nå på med å montere høyspentanlegget og så vil hovedtransformatoren komme på plass i løpet av våren.

Trafobygget er ferdig og ABB arbeidernå med å montere høyspentanlegget. Foto: Nordkraft

Bygget reiser seg

– Sortland Entreprenør holder på å sette opp servicebygget, det arbeidet er pågående og bygget begynner å reise seg, sier han.

Vindmøllene skal komme som planlagt til sommeren.

– Vi er enda i dialog om mindre ting i tilknytning til når vi får det på plass, men i løpet av sommeren kommer de, og blir reist. Alt skal være oppe og klart til produksjon seint på sommeren og tidlig høst, så kort fortalt er prosjektet i rute, sier Torkjell Lund.

Vestas som er en dansk leverandør står for hovedkomponentene til vindmøllene.

– Andre respektive komponenter kommer fra rundt om i verden. En del er bygget i Danmark, men andre deler er bygd i Spania og kanskje er noe også bygget i Asia, sier han.

Dyktige lokale aktører

Anlegget på Ånstadblåheia vil sikre strømleveransen til vesterålinger, gjennom å gi bedre forsyningssikkerhet.

– Det er et produksjonsanlegg som produserer ut på nettet, og krafta flyter dit forbruket er, men det bidrar positivt til forsyningssikkerhet i både Vesterålen og Lofoten, helt klart, sier han.

Prosjektlederen er svært tilfreds med entreprenørene som er involvert i utbygginga på Ånstadblåheia.

– Vi er fremdeles veldig glad for at vi endte opp med bare lokale aktører for å bygge denne parken. Og de leverer en suveren kvalitet til avtalt tid. Det synes vi er veldig, veldig artig, sier Lund.