Ordfører Karianne Bråthen pekte på tjenestetilbudet og at kommunen er skåret til beinet økonomisk. Eirik Sørdahl på sin side frykter eiendomsskatt vil tyne små og mellomstore bedrifter.

For selv om næringslivet i kommunen går så det griner, og der er en gründerånd som er unik, er Sørdahl bekymret for de små og mellomstore bedriftene. Han frykter en innføring av skatten, kan gi en bedriftsdød blant de små.

Handel, service og turisme

– Ja, vi har veldig mange marginale virksomheter og gründerbedrifter med få ansatte. Det er klart disse vil telle på knappene om de får en skatteskjerpelse. Og den kommer uavhengig av overskudd eller underskudd, sier han.

Han peker særlig på næringsvirksomheter innen handel, service og turisme.

– Det er de som er de mest marginale per i dag, og de som først vil merke det. Det er riktig som ordføreren sier at de som har bestemt seg for å legge ned de gjør det uavhengig av eiendomsskatten. Men det er samtidig et signal om at driftsmarginene er vanskelige, sier Sørdahl.

Motiverer

– Det viktigste er at vi må jobbe på en slik måte at vi motiverer folk til å skape arbeidsplasser, motivere folk slik at de føler det er verdt det de gjør. Man kan si at disse har vært i kommunen så lang tid at de vil fortsette, men hvis man allerede driver marginalt og føler at dette ikke har en verdi, så suler man opp kort og godt, sier han.

Gjerne tidligere

Ordfører Karianne Bråthen, som i løpet av debatten sa at hun gjerne skulle sett eiendomsskatten innført tidligere, skyter inn at det samme kan sies om helsesektoren.

– Det er de samme tilbakemeldingene vi får der. Folk kan komme til å gi seg, sa Karianne Bråthen.

Hun peker på at kommunen som arbeidsgiver må ta det på alvor når ansatte melder om arbeidsmengder som går ut over helsa.

– Vi er kommet i en sabla vanskelig situasjon. Jeg utfordret kommunen til å tenke litt alternativt når det gjelder anskaffelse av barnehage og brannstasjon. Jeg har vondt for å tro at det må bli så dyrt, sa Eirik Sørdahl under debatten.

Ikke vesentlig bedre

Han mener kommunen bør leie i stedet for å eie, og la private stå for bygging.

– Men det har med momskompensasjon og rentenivå å gjøre, vi har fått beskjed fra vår økonomiavdeling at det er billigere å eie enn å leie, svarte Bråthen.

I Nordland er det kun Træna og Øksnes som ikke har innført eiendomsskatt. 86 prosent av landets kommuner har skatten.

– Jeg mener at tjenestenivået ikke er blitt vesentlig bedre i de kommuner som har innført eiendomsskatt. Og da ser jeg ingen grunn til å gjøre det, sa Eirik Sørdahl.

Må nyansere

– Mine viktigste argumentene for er tjenestetilbudet og arbeidsgiveransvaret vi har, vi har per i dag for høyt sykefravær i barnehage og skole. Dette må vi se på. Vi trenger ikke nødvendigvis flere ansatte, men annen måte å gjøre det på. Vi trenger også velferdsteknologi, men omstilling og å tenke nytt koster i investeringer, sa ordføreren under debatten. Hun mener at kommunens organisasjon er redusert.

Bråthen mener kommunen er ved et veiskille, et argument også motparten brukte.

– Vi har vært for dårlig på å kommunisere hva slags betydning dette vil ha. Vi vet ikke nøyaktig størrelsen på fakturaen, men et bygg til 20 millioner kroner i Øksnes gir en eiendomsskatt på 40.000 kroner i året. Så vi må nyansere litt, det svever litt urealistiske tall rundt, mente Bråthen.

– Det kan jeg ta på vår kappe, vi har vært for dårlige på å kommunisere dette utad, både det og hvor dårlig den økonomiske situasjonen er i Øksnes, og hva det betyr, sier hun.