I neste uke, nærmere bestemt 1. september, er Sortlands nye rådmann på plass på sitt kontor på rådhuset. Randi Gregersen (60) fra Lofoten er den nye, øverste administrative lederen i kommunen, som også er Sortland største arbeidsplass.

Hun har vært fast bestemt på å jobbe ut oppsigelsestida si som rådmann på Røst, og er derfor ikke på plass i Blåbyen enda, men innrømmer at fokuset har flyttet seg noe lengre nord de siste ukene.

– Nå begynner jeg virkelig å glede meg, og er utålmodig etter å komme i gang. En epoke er over, og jeg er veldig klar for å komme på plass på Sortland, sier hun til SortlandsAvisa.

Les også: Gregersen blir ny rådmann i Sortland

Fra 550 til 10.000

Hun har fått seg plass å bo på Sortland, og gleder seg til å bli bedre kjent med Vesterålen.

– Jeg kjenner ikke Vesterålen ekstremt godt, men har selvfølgelig vært der en del. Men jeg tenker at Vesterålen har mye av de samme utfordringene som vi har her i Lofoten, sier hun.

Gregersen har vært rådmann i det lille øysamfunnet siden januar 2011. Nå går hun fra jobben i en kommune med 550 innbyggere og et driftsbudsjett på cirka 60 millioner kroner, til en bykommune med 10.000 innbyggere og et årlig budsjett på over 860 millioner kroner.

– Det blir nok en noe annerledes hverdag på Sortland enn på Røst. Det blir stor forskjell. På Røst har jeg en finger med i alt, som er naturlig i en så liten kommune. Du blir som poteten, og brukes til alt. På Sortland er det klart at jeg må løfte blikket og se de strategiske og overordnede linjene, og får ikke så mye med detaljnivået å gjøre, sier hun.

Les også: Disse ville bli rådmann i Sortland

Kor og teater

Hun har bodd det meste av livet på Leknes og i Flakstad, har studert innovasjon entreprenørskap og utvikling av lokalsamfunn, og har bakgrunn blant annet som kommunalsjef i Flakstad, hvor hun har streifet innom ansvarsområder som næringsliv, helse og kultur. Også er hun veldig kulturinteressert.

– Jeg har sunget i kor store deler av livet, og har hatt mye glede av det. Jeg håper å finne meg et kor når jeg kommer til Sortland, sier den nye rådmannen.

Hun har også drevet med amatørteater, og har selvsagt vært med på oppsetningen av Querini-operaen på Røst.

– Har dere teater på Sortland også? Du må ikke friste meg med slik, sier hun og ler.

– I større byer er det gjerne slik at du drar på konsert eller teater. I mindre samfunn, som Røst, og det tror jeg også gjelder Sortland, så er du med og lager de kulturelle arrangementene. Jeg liker å være med å skape ting.

Klar for nye utfordringer

Gregersen forteller at hun etter over fem år på Røst var lysten på nye utfordringer.

– Jeg begynner å bli en voksen dame, men føler enda at jeg har mye å gi. Det er ikke til å stikke under en stol at Røst ligger litt kronglete til, og jeg har ukependlet mellom Røst og familie og venner på fastlands-Lofoten. Nå kjenner jeg at jeg har lyst til å komme litt nærmere det andre livet mitt, og føler jeg at jeg er moden for nye oppgaver, sier hun til SA.

Røst ble registrert på ROBEK-lista den dagen Gregersen begynte i rådmannsjobben på øya. I fjor var de av lista.

– Jeg føler at jeg har fått utrettet noe på Røst, og er klar for nye oppgaver. Det er stort gjennomtrekk på rådmannsstillinger, og jeg kunne søkt flere steder, men jeg har hørt mye positivt om Sortland, som er en av årsakene til at jeg søkte.

– Jeg opplever kommunen som genuint positiv. Jeg ville jobbe i en kommune som har mål om å strekke seg, som satser på utvikling og ser fremover. Jeg har blant annet registret at Sortland har blitt kåret til årets oppvekstkommune. Jeg falt også for visjonen til Sortland – om å stå sammen for velferd og utvikling i Vesterålen. Jeg tror at står man sammen får man til mye mer.

Liker å lede

Rådmannsstillinger i Norge har som nevnt høyt gjennomtrekk og blir ofte betegnet som en uriaspost, hvor det gjerne er mye kjeft å få. Hva er det som gjør at noen ønsker seg en slik jobb?

– Jeg har ikke fått så mye kjeft jeg, sier Gregersen og ler.

– For min del handler det om at jeg liker å være leder. Jeg liker å jobbe i team som leder, og løse oppgaver sammen med dem jeg er leder for. Det er en stor tilfredsstillelse i å få ting til med gode medarbeidere, sier Gregersen.

– Hva slags rådmann blir du?

– Jeg opplever meg selv om en teamarbeider, en lagspiller som har tro på at man får til ting sammen. Det betyr ikke at jeg ikke kan ta en avgjørelse når jeg må, men jeg vil samarbeide tett med dem det er naturlig å samarbeide med.

Politisk

Hun har også bakgrunn fra politikken. For 10 år siden var hun politisk aktiv og ordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Flakstad, men hun er klar på hennes politiske bakgrunn ikke har noe å si for den jobben hun skal gjøre som rådmann.

– Det vil ikke påvirke jobben min i det hele tatt. Jeg har ikke vært politisk engasjert på mange år. Nå er det en annen rolle jeg har valgt meg for å utføre mitt engasjement i.

Gregersen tjuvstarter jobben med å delta i en lederkonferanse i Tromsø om flyktninger to dager før oppstart.

– Vi har ikke flyktninger på Røst, så det blir ei ny problemstilling for meg, sier hun til SA.

Nytt blir også interessen fra lokale medier. Røst har ingen lokalavis, og de politiske møtene blir ikke dekket.

– Jeg er en åpen leder, og mener at det meste en rådmann foretar seg, bortsett fra saker som er taushetsbelagt, må kunne tåle offentligheten, sier hun.

– Hva blir viktige oppgaver for deg utover høsten?

– Det første jeg skal gjøre er å dra rundt i kommunen og gjøre meg kjent. Jeg håper jeg får mulighet til å besøke skoler, barnehager og helseinstitusjoner. Jeg har også skjønt at dere har et aktivt næringsliv, som skal bli spennende å sette seg inn i, sier hun og fortsetter:

– Jeg ser også frem til å hilse på de nye sjefene mine i kommunestyret, som skal bestemme hva vi skal jobbe med fremover. Også blir det som vanlig en spennende høst med arbeid med budsjett- og økonomiplan, avslutter Gregersen.