En av de mest klassiske rettene som fins, er fransk løksuppe. Hvorfor det ble en klassiker er ikke vanskelig å forstå. Hva er vel bedre enn deilig varm suppe gratinert med ost og sprøtt brød?

Den franske løksuppa som vi kjenner den i dag, stammer fra 1700-tallet. Løksuppe har eksistert lenge før det. Man har faktisk funnet spor av løksuppe så langt tilbake som til romertiden. Det er for så vidt en teit ting å si, eller i dette tilfellet skrive, kokt vann med løk i kan jo kalles en løksuppe, og kokt vann med løk i tror jeg man har lagd så lenge man har kjent til løken.

Løken

Den viktigste råvaren i løksuppa er selvfølgelig løk! Og her er det vanlig, gul løk eller kepaløk (som den egentlig heter) som gjelder. Skikkelig god kraft er viktig. Noen bruker kyllingkraft. Jeg synes oksekraft er best. Helst kokt på oksehaler. Det er viktig at kraften ikke er for redusert, da får man fort litt for kraftig oksesmak og den kan bli litt limete og ikke så kul å slurpe i seg. Dette er fordi det er mye stivelse i oksekraft. For å lage en skikkelig god løksuppe trenger man, i tillegg til kraft og løk, bare litt ost, brød, timian og hvitløk. Har du også litt bacon så er du klar! Bacon er ikke noe must altså, men alt blir så mye bedre med bacon – livet, mandager, pølsa, pannekakene og suppen. Du kjenner vel til det engelske ordtaket: «if in doubt, just add bacon»?

Perfekt i termos

Her har du et tips om du er en sånn fyr jeg ikke er, altså en som trives med å være våt ute i naturen. Løksuppe! Løksuppe er perfekt i termos på tur. Litt revet ost i en pose til å strø over suppa og du har turmat som virkelig varmer uten å måtte tenne bål eller drasse med deg et stormkjøkken.

Den vanligste osten til løksuppa er Gruyère. Det er en fast, gul løypeost laget på kumelk, den smaker mye nøtter og har en ganske kremete tekstur. Den blir mye brukt i det franske ostesmørbrødet - croque-monsieur. Om du ikke får tak i Gruyère kan du bruke Comte, Västerbotten, parmesan eller en god digg lokalost – for eksempel rød Kjerringøy som kommer fra et lite ysteri på, ja nettopp – Kjerringøy. Det funker også med Norvegia og Jarlsberg. Men jeg anbefaler en skikkelig god, fast ost.

Det tar litt tid å koke god oksekraft. Om man ikke gidder det, kan man kjøpe ganske god kraft i butikken. Får du ikke tak i det kan du til nødsbruke okse- eller kyllingbuljongterninger, men da anbefaler jeg absolutt også å bruke bacon for å få enda mer god smak i suppa.

Oppskriften er til 4 personer.

Du trenger:

4 vanlige løk

1 hvitløk

1 liten bunt timian

2 ss sukker

½ ts cayennepepper

200 gram bacon

2 liter oksehalekraft eller kyllingkraft

1 laurbærblad

200 gr Gruyère

4 brødskiver

sherryeddik

solsikkeolje

Salt og pepper

Slik gjør du

For å lage løksuppe må man gjøre noe som kan være ganske trist. Kutte løk! Her har jeg ingen triks, noen bruker svømmebriller, også kalt løkbriller, jeg er usikker på om det egentlig funker så bra. Jeg tror jeg har blitt en ufølsom fyr med årene, det skal nemlig mye til for at tårene begynner å trille når jeg kutter løk, men det hender meg og innimellom.

1. Kutt løken først i to. Legg den så med den flate siden ned og kutt i tynne halvringer. Hvitløken skreller du før du legger den på fjøla. Legg så en kniv flatt oppå og gi den et skikkelig slag. Nå har du knust hvitløken litt. Så er det bare å kutte i vei. Suppa skal koke en stund så hvitløken trenger ikke finkuttes, den vil sette smak på suppa og kokes mør uansett.

2. Deretter skal løken og baconet stekes. Kutt baconet i fine terninger om du har kjøpt et stort stykke, har du kjøpt sånne tynne strimler deler du disse opp i 4-5 biter. Finn frem den største stekepanna di og ha i løk og bacon i et tynt lag. Har du i for mye løk vil temperaturen i panna synke og løken blir kokt før den blir stekt. Det kan være lurt å ha litt solsikkeolje i panna sammen med løken og baconet, men du trenger ikke så mye, baconet vil også slippe litt fett underveis i stekinga. Løken skal stekes ganske hardt. Da får den mye farge og mye smak. Når den har fått farge has løken over i en kasserolle og deretter steker du resten av løken. Hvitløken trenger du ikke steke. Den har du rett i kasserollen sammen med den stekte løken.

3. Ha oksekraften, laurbærbladet og timian i kasserollen. Det kan være lurt å knytte sammen timianen med litt hyssing. Da blir det lettere å ta den ut av suppa når den er ferdig kokt. Gi alt et oppkok. La suppa trekke i 15 minutter før du smaker den til med salt, pepper, cayenne og litt sherryeddik.

4. Brødet rister du enten i en brødrister eller i ovnen. Rett før du serverer gratinerer du osten under grillelementene i ovnen. Spis og nyt en av de mest klassiske rettene som fins.

5. Har du litt nøtter, sprøløk, solsikke- eller gresskarkjerner er det godt å strø over suppa, da får den nemlig også litt tekstur og tyggemotstand. Har du også litt fersk timian er det godt å toppe suppa med dette.

Halvar Ellingsen er fast matspaltist i SortlandsAvisa.