For fra og med neste sesong er divisjonssystemet et helt annet enn det vi så i år. 13 avdelinger i 3.-divisjon blir til seks. Nøyaktig hvem Sortland vil spille mot, er ikke klart før om tidligst en måned. Men at nivået blir høyere er det ingen tvil om.

Etter det SA forstår ligger det ikke an til å bli en ren nordnorsk serie. Det er det totalt sett for få klubber til. Dermed ligger alt til rette for at lagene i Nord-Norge kan bli splitta hvor den ene halvdelen spiller kamper i Midt-Norge og den andre i Sør-Norge.

Ifølge trener Steve Edvardsen, som denne uken signerte ny kontrakt med klubben(se egen sak), håper klubben at de havner i en divisjon med lag i Sør-Norge.

– Av erfaring fra da vi hadde FK Vesterålen er det å reise til Trøndelag mer kostbart enn å reise til Sør- og Østlandet. Derfor er det klart at vi håper rent økonomisk at det blir mot lag i Sør-Norge.

– Laginnsatsen viktigere enn personlig prestasjon Toms Mezs og Marius Jørgensen deler tittelen ”Årets Spiller” fra Sortlandsavisa og VOL. Begge er mindre opptatt av egne prestasjoner og fremmer laget etter gullsesongen 2016. – Jobben starter nå

Uansett motstand, er Edvardsen klar på én ting. Sesongen neste år blir beinhard.

– Vi kommer til å møte bedre lag i hver eneste kamp enn det vi gjorde i år. Det blir beintøft å hevde seg. Det er vi klar over og derfor kommer vi til å starte forberedelsene tidlig.

For etter en kort fotballferie er spillerne tilbake om tre uker for å starte jobben mot 3.-divisjon 2017. Hva skal så til for at klubben skal overleve og i beste fall hevde seg neste sesong.

– Vi må beholde spillergruppa vi har – alle mann og så må vi heve laget enda mer, sier Edvardsen og fortsetter.

– Vi må bli enda bedre trent enn vi var i år. Det å være godt trent er noe vi har sett verdien av i år. Det har gitt oss grunnstammen for å holde antall innslupne mål nede og ha trygghet i at vi klarer å stå kamper helt ut. Vi trenger også forsterkninger. Og da må vi hente inn spillere vi vet styrker laget. Vi kan ikke hente inn spillere for å hente inn spillere. Her må vi finne spillere som går rett inn og gir oss noe vi ikke har og som hever nivået.

Steve Edvardsen fortsetter som SIL-trener Tok seriemesterskap med Sortland, nå blir det en sesong til. Vil se til naboklubbene

Edvardsen har håp om å finne spillere i regionen.

– Det som er det mest gunstige er jo å finne spillere i naboklubbene Melbo, Morild og i Andøy og Luna. Det å finne spillere med lokal tilhørighet gjør at det er folk som bor her og som har planer å bli her over tid. Det er bra for stabiliteten. Men en kan ikke utelukke å hente inn spillere også utenfor regionen, sier Edvardsen.

- Sjekk den elleville gullfeiringen Stemningen sto i taket i garderoben etter at det lørdag ettermiddag ble klart at Sortland er seriemester i tredjedivisjon. Administrativ styrking

Men i tillegg til å styrke stall og treningsmengde, må også klubben som helhet opp på et annet nivå.

– Det administrative rundt laget må bli større og bedre. Vi kommer opp til et helt nytt nivå nå som stiller noen krav til oss som klubb. Det at vi har kontroll på alt det mer reising og mer logistikk innebærer er viktig. Det vet jeg også at klubben jobber med, sier han.

Økonomi

Mer reising innbærer også flere kostnader.

– Der har spillerne og klubben som helhet en jobb å gjøre. Vi må få inn penger nok til å drive satsinga neste år. Nå drar vi alle sammen og derfor er jeg trygg på at vi får til det, sier Edvardsen.

Han håper nå at de som sitter på mye kompetansen melder seg og vil være med å bidra.

– Vi trenger flere dyktige folk rundt laget og vet at det sitter mange folk på Sortland med masse kompetanse. For dem er det bare å melde seg for å bli med.

Tung start

Sesongen 2016 startet på en dårlig måte ifølge Edvardsen og et seriegull så i januar ut som en umulighet.

– Vi kom og tok over ei spillegruppe som ikke var godt nok trent. Derfor gikk mye av jobben de første månedene på å trene noe voldsomt for å være bedre rustet til sesongen.

Det gikk også ut over spillet. I begyennelsen av sesongen ble nemlig SIL kalt primitive av blant andre VOL.

– Mye av årsaken til det var at vi måtte begynne en plass. Vi begynte med det defensive og jobbet derfra. Det ga oss en defensiv trygghet som førte til at vi total bare slapp inn 23 mål på 22 kamper. Det er en enorm prestasjon. Til slutt scora vi også 47 mål. For det vi så var at det offensive kom etter hvert som vi ble mer og mer trygg.

Høstsesongen har vært en eviglang opptur. Etter Edvardsen tok over tapte klubben to kamper, mot Mosjøen borte og Bodø/Glimt borte med hele sju seire og 23-12 i målforskjell.

– Gutta har stått frem på en forbilledlig måte. De viser en styrke og en kvalitet jeg ikke har sett maken til. Det å da sikre seriemesterskapet på hjemmebane mot Melbo bare blir toppen av kransekaka. En vannvittig prestasjon av en fantastisk gjeng, sier Edvardsen.

Etter seieren lørdag ble det derfor en velfortjent fest.

– Vi begynte etter kamp og ga oss ikke før søndags morgen. Det fortjente gutta. En helt god sesong ble kronet med en feiring som guttene virkelig fortjente, sier Edvardsen.