I et lagerbygg på Sigurd Pedersen AS står over 500 bilhjul stablet opp. Bilforhandleren bygger nå om dekkhotellet for å få inn en ekstra pallereol og plass til enda flere hjul som kan overvintre i lokalet sør for Sortland sentrum.

Slik får du vinterklar bil – Skift nå

– Vi har bare én mekaniker om dagen som jobber med å skifte hjul, sådet er ganske hektisk for tiden, spesielt om morgenen, sier Gøran Stenkløv.

Han har ansvar for delelageret hos Sigurd Pedersen AS og er ansvarlig for at dekkene til kundene blir best mulig oppbevart på bilforhandlerens dekkhotell.

– Mangetror at de må vente til etter 15. oktober uansett med å skifte. Og at vi må ha piggdekk på mellom 15. oktober og 1. mai. men det er i realiteten et generelt forbud mot piggdekk mellom 1. mai og 15. oktober, med mindre forholdene tilsier noe annet.

Politiet i Nord-Norge gikk allerede i starten av oktober utog ba folk skifte hjul. Det har politiet allerede gjort i Sør-Norge, hvor det egentlig ikke er lov å skifte til vinterdekk før 1. november. Men dersom det kommer snø eller er isete og glatt på veiene, kan vinterdekkene settes på før de fastsatte datoene.

– Alt i alt er det været som avgjør. Det er ingen vits å vente med hjulskift til snøen kommer. Gjør det nå, oppfordrer Stenkløv.

Vrien planlegging

På Sigurd Pedersen AS kom de første kundene for å skifte til vinterdekk allerede for tre uker siden.

– Med en gang folk føler det kan være glatt, kommer den første puljen hit for åskifte hjul. Men så blir det sol og tørt, og da venter folk til det igjen blir glatt.

Bilforhandleren planlegger ved å sette av to uker med ressurser til hjulskift, og det har de gjort de to siste ukene. Kundene har fått varsel på sms og e-post når tiden er inne. Men i år er det mange som fortsatt ikke har booket seg et dekkskift.

– Det er ikke så lett når det ennå ikke har kommet snø, slik det gjorde på denne tiden i fjor. Nå kommer kundene mer spredt, og det blir vanskeligere for oss å planlegge, sier Stenkløv.

130 av kundene deres synes i hvert fall at 800 kroner er verdt å betale for hjulvask, skift og oppbevaring på dekkhotellet.

– Hvorfor betaler folk forå dekkskifte og dekkhotell?

– Det er mye enklere enn å gjøre jobben selv. Man slipper både å vaske hjulene, skifte dem og tenke på lagringen. Vi ser også godt over dekkene. Ser vi noen vi mener bør byttes ut, gir vi kundene et tilbud på nye dekk, sier Stenkløv.

– Men for dem som er kompetente til det, er det selvsagt ikke noe problem å skifte dekkene selv, legger han til.

Anbefaler vinterdekk

Stenkløv girogså tips til dem som ikke velger dekkhotell.

– Bildekk bør oppbevares kjølig. For å sjekke om dekkene kan brukes nok en sesong, bør man se på dekkmønsteret om det er slitt, og om piggene er intakt. Piggdekk uten pigger er ubrukelige. Minimumsmålet for vinterdekk er tre millimeter (se også sjekklister ved siden av artikkelen).

– Hvor lenge holder vinterdekkene?

– Vi hadde en kunde her nå som hadde kjørt med samme dekk siden 2007, så de har holdt en stund og hører tilunntaket. Det er vanskelig å anslå varigheten til piggdekk, for det kommer an på hvor mye en har kjørt på dem – og hvordan man kjører, sier Stenkløv og anslår at rundt 20 av kundene til Sigurd Pedersen AS har kjøpt nye vinterdekk denne måneden.

En delbruker piggfrie dekk, såkalt helårsdekk. De kan benyttes hele året, men det vil ikke Stenkløv anbefale.

– Det er ikke noe vi anbefaler folk å kjøre med hele året. De er for myke å bruke om sommeren. Hovedvekten av våre kunder kjører piggdekk. Og de som har piggfritt, benytter dem kun om vinteren.

Han mener også tradisjonelle vinterdekk fungerer best her i distriktet.

– Slik det er i Vesterålen, med mye hålke, anbefaler vi aller helst piggdekk. Selv har jeg piggfrie dekk, men de kan gjøre at man sklir sidelengs, noe jeg har opplevd to-tre ganger når jeg har parkert på skrått underlag. Det er ikke noe behagelig, sier Gøran Stenkløv.

Sjekkliste for vinterdekk:

• Sjekk at mønsterdybden er mer enn lovkravet på 3 millimeter.

• Sjekk alderen på dekkene. Det gjør du ved å se på DOT-merkingen på siden av dekket. For eksempel betyr 0212 at dekket er produsert i uke 2 i 2012. Gummiblandingen på gamle dekk blir hardere og gir dårligere veigrep. Etter rundt seks år bør du vurdere å kjøpe nye dekk.

• Lagre dekkene mørkt og tørt, så holder de lenger.

• Sjekk luftrykket etter at du har skiftet dekk. Dekk kan slippe ut luft over tid, og et lavere lufttrykk kan føre til økte drivstoffutgifter, mer ustabil kjøring og større risiko for punktering.

• Hvis du ikke skal skifte dekk selv, bør du bestille time i god tid. Møter du opp den dagen nysnøen plutselig har kommet, kan køen være lang.

• Vær ekstra varsom de første gangene du kjører på glatte veier om høsten, slik at du blir vant med hvordan bilen oppfører seg. Ikke forvent at bilen stopper like raskt som på tørt føre.

• Vurder å ta med kjetting eller andre hjelpemidler for å komme deg over den siste kneika. Kjetting på boks kan også være det som trengs.

Kilde: KLP Skadeforsikring