2-3 tapet mot Sandnessjøen i sesongavslutningen i Blåbyhallen sist lørdag, var Sortlands 15. tap for sesongen. Status etter 22 serierunder ble åttendeplass på tabellen, som er 38 poeng bak serievinner Mjølner.

35 scorede mål og 60 baklengs forteller at Sortland har slitt i begge ender. Bare tre lag i divisjonen scoret færre mål, mens fire lag scoret mer.

– Målet var å komme på øvre halvdel av tabellen. At vi måtte kjempe om å berge plassen hadde jeg ikke trodd, sier Lydersen, som tok over laget da Espen Bakke Gusjås sluttet i mars.

Utfordringer

Lydersen er lettet over at det ikke ble nedrykk. Han legger ikke skjul på at det er mye som har manglet i løpet av sesongen.

– Vi har vært mye plaget med skader, sjukdom, karantener og har mistet mange spillere på grunn av det. Når det gjelder det spillemessige har vi vært for ustabile og gjort for mange personlige feil, forteller han.

– Dessuten har vi hatt et veldig ungt og urutinert lag uten bærebjelker, peker han på.

Tross i mange baklengsmål, mener treneren likevel at Sortland ikke har gjort seg direkte bort i noen av kampene.

– Det er få kamper der vi har blitt direkte rundspilt. 0-4 tapet borte mot Bodø/Glimt 2 var greit, men ellers har vi hengt bra med. Dessverre har ikke marginene vært på vår side. Dette har vært en stang ut-sesong, slår han fast.

For liten tropp

En av Sortlands største utfordringer denne sesongen, har vært for få disponible spillere i kampsituasjon.

– Vi har opplevd å reise på bortekamp med bare 11 spillere, inkludert meg selv, som egentlig ikke hadde tenkt å spille i år. Vi har aldri stilt med det samme laget to kamper på rad, og da blir det vanskelig å spille inn et velfungerende lag, poengterer Lydersen.

Da serien startet hadde Sortland en tropp på drøyt 20 personer. I løpet av sesongen har treneren brukt godt over 30 spillere. Med et slikt utgangspunkt skulle man tro at troppen var stor nok.

– Vi har vært som sagt vært uheldige med mye frafall. Samtidig betyr det nok ikke like mye for alle å spille på A-laget som det gjorde tidligere. Prioriteringene er annerledes. Da jeg debuterte i 1991 var du enten med eller ikke.  Det var ingen mellomting.

Samtidig må en bare akseptere at tidene har forandret seg. Man kan ikke komme med sanksjoner heller, men i stedet ta til takke med de spillerne man har til rådighet, sier Lydersen.

Tøff ilddåp

Lydersen presiserer at han selv tar på seg en del av skylden for de dårlige resultatene.

– Planen var å bare være assistenttrener. Jeg ble kastet ut i det, med null trenererfaring. Jeg visste ikke hva jeg gikk til og innrømmer at det har vært tøft. Det har vært en mye mer tidkrevende oppgave enn jeg hadde regnet med på forhånd, sier han.

Nå håper han på en bredere og mer rutinert stall til neste sesong.

– Vi trenger flere kvalitetsspillere. Sortland har produsert mange gode spillere de siste årene, som i dag spiller i første- og andredivisjon. Får vi noen av disse til å flytte hjem, vil det hjelpe godt på. Sortland og omegn er et såpass stort område at vi definitivt bør ha et slagkraftig lag i tredje- og til og med i andredivisjon, mener han.

Om Lydersen fortsetter som hovedtrener for Sortland er fortsatt ikke avklart.

– Jeg har kontrakt ut 2014, noe mer enn det kan jeg foreløpig ikke si, slår Rune Lydersen fast.