Friluftsloven slår fast at alle kan plukket bær og nøtter.

– Under ferdsel i utmark kan allmennheten høste ville nøtter som skal spises på stedet og plukke og ta med seg ville blomster, planter, bær og vill sopp, samt røtter av ville urter, når det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet, står det i loven. Men det er et lite unntak:

– For multer på multebærland i Nordland, Troms og Finnmark gjelder første ledd bare når eier eller bruker ikke har nedlagt uttrykkelig forbud mot plukking. Uavhengig av et slikt uttrykkelig forbud kan allmennheten alltid plukke multer som spises på stedet.

Inntekt

Grunneier må altså uttrykkelig ha nedlagt forbud mot multeplukking for at det skal være ulovlig, står det i friluftsloven. Et annet spørsmål er: Hva er multebærland?

– En vesentlig del av inntekten skal legitimeres i så fall, men vi vet av ingen som har det som vesentlig inntekt. Det er bare å plukke overalt. Her snakker vi om utmark, sier konstituert lensmann i Sortland og ferieavløser for lensmannen i Hadsel, Geir Bendiksen.

Bendiksen har lang erfaring fra lensmannskontoret i Hadsel. Han vet ikke av noen konflikter mellom grunneiere og multebærplukkere.

– I farten kan jeg ikke komme på noen konflikter.

Ingen offentlige

Teknisk sjef i Hadsel kommune, Mats Aas kan fortelle at det er ingen kommunaleide multebærland.

– Generelt er det fritt fram å plukke multe, men de plassene i Hadsel med multer er i all hovedsak på privat grunn, der grunneierne selv regulerer, sier Aas.

Tidligere leder av Hadsel bondelag, Otto Fjordbakk, sier til VA/VOL at det er noe multer på Melbu- og stokmarknessiden av Hadseløya.

– Den utmarka er eid av diverse gårdsbruk og er i privat eie, sier Fjordbakk.

Lite bær

Uansett tegner ikke 2016 til å bli noe godt år for multeplukkerne.

– Det blir nok ikke multe i år. Det ser skralt ut. Alt har regnet bort, selv jordbær blir det lite av i år. Pøsregnet har knust blomstene. Jeg kommer til å kjøre til svenskegrensa, jeg gidder ikke å gå en hel dag her for å finne en halvliter, sier Synnøve Andreassen på Solbakken gård.