Studentene må forplikte seg til å bruke tid sammen med de eldre.

– Vi tenker at det ligger flere gevinster i dette: Studentene får et rimelig sted å bo, både de eldre og studentene kan ha det kjekt i lag og i tillegg gir det fagfolkene på disse plassene mulighet til å være fagfolk fordi de får frigjort tid og kapasitet, sa Hadja Tajik til NRK.

Tom avdeling på Ekren

I Hadsel står det i dag en tom avdeling på Ekren. Hvorvidt den kan være egnet for studenter vil i så fall være en avgjørelse som tas i forbindelse med helse- og omsorgsplanen. Det er heller ikke gitt hvordan sykehjem og heldøgns omsorgsplasser organiseres på Melbu: Som en del av arbeidet omsorgsplan, skal man se på om tilbudene bør samles.

En fordel med å samle tjenestene er blant annet at det blir lettere å la par med ulike pleiebehov bo nær hverandre, sier Aasvik.

Ekren Sykehjem.

– AP går nasjonalt til valg på en «kjærlighetsgaranti», om at ektefolk og samboere skal kunne bo sammen også når de trenger hjelp.

Ved å bygge heldøgns omsorgsboliger nær sykehjem, vil det være lettere å kunne bo nært, også når et par har ulike pleiebehov.

– Det må vi tenke på når vi skal planlegge for Melbu sone.

Skal diskutere det i Hadsel

Forslaget om studenter på sykehjem er inspirert av erfaringer fra et prosjekt i Nederland, og er en del av Aps nasjonale plan for trygg omsorg for eldre, som ble presentert mandag.

Siv Dagny Aasvik, Aps ordfører, i Hadsel omtaler innspillet er spennende, og sier at det vil være noe man kan ta med seg inn i arbeidet med den lokale omsorgsplanen.

Selv om det er studenter på Stokmarknes i kortere og lengre perioder, tror Aasvik det i praksis vil være lettere å få til slike ordninger i større byer.

– Men det er noe vi skal diskutere i helse- og omsorgsplanen, hvor vi ikke bare skal se på byggene og antall ansatte, men også på hva slags tilbud de eldre skal ha, sier ordføreren, med henvisning til at arbeidet med ny omsorgsplan i Hadsel er satt i gang av kommunestyret.

Et slikt tilbud fra studenter vil komme i tillegg til det de ansatte de ansatte gir, ikke istedenfor.

Frivillighetsplan

Ordføreren mener det blir feil å kommentere spørsmålet om studenter på sykehjem isolert sett, uten å se det i sammenheng med den totale planen for sektoren. En frivillighetsplan er også på trappene i Hadsel:

– Kontakten med omverden er viktig for de eldre, sier Aasvik, og mener frivilligheten kan spille en stor rolle i så måte.

– Høytlesning, spill, musikkøkter og så videre. Dette er ting som kan gjøre en forskjell i livet til de eldre, sier hun og roser pårørendeforeningene som allerede gjør en stor jobb på sykehjemmene.

Regjeringsskifte

Utspillet fra Tajik har skapt oppmerksomhet rundt den nye eldreomsorgsplan til Ap.

– Ap sier at kommuneøkonomien må styrkes, og vi vet at det som trengs innen helse- og omsorgssektoren i hele landet er ressurser, sier Aasvik.

– Jeg er veldig glad for at man vil prioritere omsorg foran skattekutt til de som har mest fra før, sier ordføreren.

Ap vil også gi investeringstilskudd både til nybygg, til renovering og til ombygging av sykehjem og omsorgsboliger.

– Høyre og Frp har foreslått å kutte investeringstilskuddet som kommunen trenger. Hvem vi får i regjering til høsten blir avgjørende for hva vi kan gjøre i Hadsel, sier ordføreren.

Flere årsverk

Hun viser også til at Ap lover flere årsverk i eldreomsorgen.

Hvorvidt dette rent konkret vil komme i form av øremerkede midler, bemanningsnormer eller lignede kommer ikke fram i planen. Aasvik kjenner heller ikke detaljene rundt dette punktet i den ferske planen, men viser blant annet til at arbeidet med heltidsstillinger og kvalifisering er viktige momenter. Ap vil også gjeninnføre den kulturelle spaserstokken.