– Vi mister mye kunnskap som er vanskelig å erstatte. Samtidig prøver vi å få til en best mulig overlapping slik at det blir en flytende overgang, sier konstituert teknisk sjef, Øyvind Skjørholm.

Pensjonerer seg

De tre herrene Charles Johannessen (landbrukssjef), Ove Pedersen (leder vann og avløp) og Alf Ramberg (leder for uteseksjonen), har til sammen 120 års fartstid fra teknisk etat. Neste sommer er det over, da trioen går av med pensjon.

– Alle har jobbet her hele sitt yrkesaktive liv og skal gå av samtidig, noe som ikke er uproblematisk. De har mye ansvar og mange arbeidsoppgaver som andre skal overta. Samtidig er det en del av livet, der alt har en start og en slutt. Vi har allerede startet arbeidet med å overføre denne kunnskapen, understreker Skjørholm.

Overlapping

Erstatterne til veteranene er snart på plass. Terje Nikolaisen skal overta etter Ramberg, og arbeidet med overlappingen har alt startet. Når det gjelder stillingen til Johannessen, er søknadsprosessen godt i gang.

– Her vil Alf være støttespiller og hjelpe ham i gang, siden han har full oversikt over rørledningsnettet og nesten vet eksakt hvor hvert eneste rør ligger. Kartoversikten over rørledningsnettet skal for øvrig oppdateres i tiden fremover, sier Skjørholm.

– Navet i kommunen

Prosessen med overlapping og at veteranene bistår nykommerne med å komme inn i rollen, har hele tiden vært en bevisst strategi.

– Teknisk er på mange måter navet i kommunen, siden enheten har en finger med i alt som skjer i kommunen. Men vi kan ikke tviholde på kunnskap når vi er i gang med et generasjonsskifte. Nå har vi skapt gode rutiner og skal få ned all informasjon slik at vi er godt rustet når generasjonsskiftet blir endelig gjennomført. Og her må det sies at Hadsel kommune gjør en jobb for at all den erfarne kunnskapen i kommunen, som man ikke lærer på skolebenken, skal gjøres oversiktlig, og at prosessen skal gå så smertefritt som mulig, forklarer den konstituerte enhetslederen.

Ung stab tross alt

Skjørholm er likevel optimistisk og tror at teknisk skal komme seg velberget gjennom generasjonsskiftet. Han presiserer også at teknisk enhet i det store og hele har en forholdsvis lav snittalder.

– De fleste er mellom 30 og 40 år, og så har vi noen få som er litt eldre. Det er et spennende og fargerikt sted å være, og der det stadig er gode faglige diskusjoner, mye driv og høyt tempo.

Selv om rutine og kunnskap er viktige komponenter på de fleste arbeidsplasser, ser Skjørholm også vesentlige fordeler med en yngre arbeidsstokk.

– De eldre tar mye på rutine, mens de unge ofte veier opp med stort engasjement og pågangsmot. De unge som er her nå, viser stor arbeidslyst og utfører arbeidsoppgavene sine med stor iver. Vi får håpe at de blir lenge, sier han.

Ettertraktet avdeling

Per i dag er det 26 årsverk i teknisk sektor i Hadsel kommune, som er noe lavere enn tidligere. Bakgrunnen for det er overflytting av ansvaret for kommunale bygg fra teknisk avdeling, til Hadsel Eiendom KF. Legger man til Brann og redning, blir det til sammen 48 ansatte fordelt på små brøkstillinger.

– Det er en stor sektor med både ingeniører, feiere, brann og redningspersonell, uteetat, saksbehandlere, fagledere og kirkearbeidere. Å arbeide på teknisk er attraktivt, noe vi ser på søkerbunken i forbindelse med utlyste stillinger. Vi er optimistiske med tanke på fremtiden, slår Øyvind Skjørholm fast.