– Markedet i fjor gikk noe tregere. Det har å gjøre med at Finanstilsynet kun tillater å låne ut 85 prosent av kjøpesummen, der resten må være egenkapital. Det førte til visse problemer for enkelte. Vi fikk solgt en del boliger, men ikke så mange, utdyper Elvenes.

Prisene gikk ned

En gjennomgående faktor var at flere av de dyre boligene i kommunen gikk noe ned i pris.

– De dyreste boligene måtte ned for å bli solgt. Det er for øvrig vanskelig å sette eksakte tall siden boligene er så ulike. Det avhenger helt av hva folk er på jakt etter. Hus som er bygget på 80-tallet har for eksempel ikke samme kvadratmeterpris husene som ble bygget på 2000-tallet har, sier han.

Elvenes tror at trenden med et forholdsvis lavt salg vil fortsette en stund til.

– Instruksen fra finanstilsynet gjelder ut juni og kommer til å strupe utviklingen fram til da. Alle blir rammet, så får vi skje hva som skjer etter det, sier han.

Bra start

Ifølge eiendomsmegleren har det vært en god del personer på visninger så langt i år som ønsker å se på boliger. Med tanke på at prisen kan bli noe høy for enkelte, tror Elvenes at kjøp av oppussingsobjekter kan være veien inn på boligmarkedet for dem som ikke har tilstrekkelig med finanser.

– Det er nok noen som innser at å kjøpe et oppussingsobjekt som ikke krever så mye egenkapital, kan være veien å gå. Da kan man pusse opp gradvis og kan derfor greie seg med mindre egenkapital, sier han.

– Det er fullt mulig å finne objekter til rundt 1 – 1,5 mill. kroner. Når de er renovert, vil de normalt kunne selges for en million eller mer over det, legger han til.

Vil bo kjært

På spørsmål hvor i kommunen folk helst ønsker å bo, har Elvenes et inntrykk av at stadig flere vil bosette seg der de har bodd tidligere.

– Dersom du har vokst opp på Børøya, er det naturlig at du vil bo der. Kommer du fra Melbu, foretrekker du gjerne å bygge der. Ellers er det vanskelig å peke på områder som er mer populære enn andre, siden det er ganske spredt. I dag pendler de fleste et titalls minutter. Å kjøre mellom Melbo og Skretting tar bare ti minutter, noe som er overkommelig for de fleste, sier han.

Trøkk på Sortland

Når det gjelder boligmarkedet i resten av regionen, er det ikke overraskende, mest aktivitet på Sortland

– Det er mest fart på Sortland. Ellers er kvadratmeterprisen i Vesterålen bra sammenlignet med andre steder i landet og ligger ikke så langt unna det den gjør et stykke utenfor Oslo, slår Per Elvenes fast.

Det ble for øvrig solgt 72 eiendommen gjennom megler/advokat i Hadsel i fjor. Av dem var 53 eneboliger, ett rekkehus, fire tomannsboliger og 14 leiligheter.