– Jeg skal være så ydmyk og si at vi helt sikkert kunne gjort mer, sier ordfører Tove Mette Bjørkmo om jobben med å skape flere gründere i Sortland.

Hun mener imidlertid at noe allerede er gjort.

– I forrige måned vedtok for eksempel formannskapet å dekke deltakeravgiften på etablererskolen til tolv deltakere. Det var en støtte på til sammen 84.000. Det skaper tolv potensielle gründere, sier Bjørkmo.

Bakgrunn: – Utfordrende å leie ut på Sortland, mener investorer

Snart fast næringssjef

Hun mener investorer bør ta direkte kontakt med henne fremover.

– Jeg synes ikke man får noe igjen ved å snakke gjennom media. Jeg er mer enn villig til å møte dem. Jeg har ikke oppskriften på hva vi skal gjøre, men det har kanskje de. Sammen kan vi gjøre jobben.

Kommunen jobber nå med å få på plass en næringssjef. Det er tidligere blitt lyst ut en midlertidig slik stilling, som ikke ble noe av.

– Vi fikk ikke de søkerne vi etterspurte. Dessuten var stillingen ulovlig med tanke på arbeidsmiljøloven. Det var satt opp som en prosjektstilling, men å utvikle næringslivet har jo ikke en stoppdato.

Administrasjonen i kommunen jobber nå med å lyse ut den faste stillingen, som det nåværende kommunestyret har gjort vedtak om å opprette.

– Den blir lyst ut ganske fort, og vi tror flere vil søke når den er fast. Vi håper på en tiltredelse så raskt som mulig.

Skal skape kontakt

Bjørkmo sier den kommende næringssjefen både skal være godt kjent med offentlige ordninger og ha et godt nettverk.

– Jobben vil gå mye i å ha en god dialog og kontakt med det lokale næringslivet, men også et godt nettverk utenfor kommunegrensen og utover Vesterålen.

– Kan Sortland bli bedre på å vise seg frem som en mer attraktiv kommune å investere i?

– Ja, og det er utrolig veldig viktig at vi får til. Derfor trenger vi en næringssjef. Og det er viktig å være på banen nå som regjeringen har fokus på kysten, den såkalte gullkysten. Det er utrolig viktig å være på vakt ikke bare når det gjelder tilskudd, men det kan også ligge mange andre muligheter i dette, sier Bjørkmo.