MS «Skartind» er 35 fot lang og rigget for garnfiske og befinner seg akkurat nå i Finnmark.

– Vi er i Finnmark nå for å fiske etter torsk. Det første sjøværet var veldig bra, da hadde vi 11 tonn og mesteparten var torsk. Men vi har ikke hatt så mye de siste dagene, mandag endte på rundt tusen kilo. Og ei kveite, en bonusfisk, humrer Ove Alvestad.

Gode priser

Fiskefartøyet ligger utenfor ei øy som heter Silda, rett sør for Sørøya, men på den andre siden av fjorden, etter å ha gått oppover langs kysten med start fra Vesterålen 3. januar.

– Det er gode priser nå, vi får 30 kroner kiloen for torsken. Derfor er vi her nå, og også for å starte litt tidligere, sier han.

«Skartind» er en 2006-modell, og eies av Teisten AS, selskapet som Alvestad har sammen med sin far. Han satser nå med ny båt, oppkalt etter datteren, lille Adine.

– Den nye båten min er ikke ferdig ennå. Når vi kommer heim skal vi begynne å fiske på den. Nybåten bygges på Rødskjær, sier Alvestad.

På Skartind fiskes det med garn, og han forteller at MS «Adine» blir mest sannsynlig også rigget for garn.

Følger skreien

– Båten blir ferdig i februar. Vi hadde håper vi skulle bli ferdig på kvota med denne båten, men det har vært litt slakkere fiske nå. Vi håper det blir bedre de neste dagene når vi drar garnene, sier han.

Skreien, har fått sitt navn av det norrøne ordet skridar(-en), altså en vandrer. Og hver vinter og vår foretar den gytevandringer i store masser til områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, og beitevandringer til de sentrale områdene i Barentshavet.

Skreien er regnet som Norges eldste eksportprodukt, og det omfattende vinterfisket er selve livsgrunnlaget i vårt fylke. Det er alltid knyttet spenning til når tid på vinteren skreien ankommer vårt distrikt.

– Vi beveger oss nedover kysten i takt med skreien, og skal heim til Bø og fortsette vinterfisket, sier Alvestad.

Tror på hektisk sesong

Torskekvotene er mindre i år enn det de var i fjor.

– Jeg tror også det blir en hektisk sesong i år, jeg tror fisken vil komme fort og være snar. Det henger i hopen med påska, og når det er tidlig påske som i år, så gyter fisken tidlig, sier han.

– Derfor skal vi prøve å gjøre dette fisket så fort som mulig her, og så er vi i rute. Vi håper på litt bedre fiskepriser i år enn det som det var i fjor, det kan kompensere for litt lavere kvote, sier Alvestad.

Det er to mann om bord på båten, som har kvote på litt i overkant av 49 tonn torsk, 340 tonn sei og 359 tonn hyse.

– Det var godt å fiske torsk igjen, det er samme torsken som vi har heime, bare at den kommer hit først. Vi skal fiske litt sei også, vi må fiske mest mulig, for å kompensere for lavere torskekvote må vi fiske mer på de ander sortene, sier han.

MS «Skartind» har levert fangster både i Oldervik fiskeindustri og i Tromsø.

– Vi fyker rundt overalt, sier den driftige fiskeren.