Den 18. mai ble det avholdt et folkemøte i Lødingen som skulle belyse fordeler og ulemper ved en mulig kommunereform.

Jeg gikk på dette møtet for å lære mer om fordeler og ulemper ved de ulike alternativer. Ikke minst ønsket jeg å få vite hvordan SV, V og ikke minst Ap vil drive kommunen videre som egen kommune da disse partiene er uttrykte motstandere.

Først må jeg få lov til å utrykke skuffelse over hvordan dette møtet var organisert og ikke minst utartet i løpet av kvelden. Med svært dårlig møteledelse utviklet dette seg fra å være et informasjonsmøte til å bli et politisk møte med masse munnhuggeri og påstander som åpenbart ikke kan ha rot i virkeligheten. Det ene politiske hallelujaropet avløste det andre. Dette var på ingen måte et folkemøte hvor saklig informasjon ble spredt.

Det ble på møtet presentert flere intensjonsavtaler. Men ved spørsmål kunne ikke ordføreren gjøre rede for avtaler han selv har skrevet under på. Dette er urovekkende. For det første er det jo merkelig at en ordfører som så tydelig har sagt nei til kommunereformen skriver under på slike intensjonsavtaler. Meg bekjent er det flertall i kommunestyret mot kommunesammenslåing. For det andre er svært betenkelig at ordføreren ikke kjenner innholdet i den avtalen han selv har skrevet under på.

Ved direkte spørsmål fra undertegnede ble AP spurt om hvordan de så for seg å drive denne kommunen videre som selvstendig kommune. Her hadde de en gylden mulighet til å selge Lødingen som egen kommune. Jeg la ballen på mange måter i lufta for smash. Denne muligheten grep AP dessverre ikke. Etter mitt syn kunne AP overhode ikke gjøre rede for hvordan de ser for seg at Lødingen skal leve videre som egen kommune. Mitt spørsmål ble møtt med intetsigende tomprat uten substans og innhold. Vil de innføre eiendomsskatt, hva skal reduseres av kommunale tilbud, vil de øke leien for barn og unge i kommunale bygg etc etc. Intet av dette svarte de på, ei heller hvor de skal hente inntekter som selvstendig kommune. AP ønsker å fremstå som motstander av kommunereformen(selv om AP danner flertall på stortinget for det motsatte) De ber folk stemme nei, da fortjener folk å vite hva de stemmer nei til.

Hvordan vil AP drive denne kommune videre som selvstendig kommune?

Ap har lang erfaring med å styre Lødingen som selvstendig kommune. Erfaringen fra sist de styrte var 12 år på Robek-lista. Hvordan ser de for seg at vi på ny skal styre unna Robek?

Så har Ap i flere media påpekt at ved en sammenslåing så vil Lødingen miste mange viktige stillinger. Jeg utfordret AP  på dette møtet i forhold til hva slags viktige stillinger vi vil miste. Svaret på dette spørsmålet var også av det "runde" slaget! "Alle stillinger er viktige var svaret". Det er vel ingen som er uenig i dette utsagnet, men fortsatt så sier det ingen ting.

Lødingen har en geografi som tilsier at uansett hva slags vei kommunen går, så må stedet ha skole, videre så må det være sykehjem og barnehage. Dette er underbygget med at det i forrige periode ble etablert ny barnehage, planene for 1-10 skole ferdigstilt og ny fløy på sykehjemmet er under bygging. Da koker det vel ned til at det er noen få stillinger igjen på rådhuset det dreier seg om? Alle andre servicetilbud til kundene vil jo bestå! Mener da AP at vi skal si nei til en reform for de noe få ansatte på rådhuset vil få arbeidssted en annen plass? De vil jo fortsatt være i kommunen, en eventuell ny kommune!

Det hadde vært strålende om posisjonen på Lødingen kunne ha klargjort disse forhold før folkeavstemmingen den 30.mai. Muligheten ble ikke brukt på folkemøtet.

Frode E. Staurset