Torsdag gikk kommunestyret i Øksnes inn for nedleggelse av ungdomstrinnet i Alsvåg fra høsten 2018.

Hva som var begrunnelsen for å legge ned fremstår fortsatt som uklart. Rådmannen har regnet ut at grepet vil bety en halv million i økte kostnader i året, på grunn av utgifter til skoleskyss (fylkeskommunen har ansvar for skyssen, kommunen må betale en egenandel per kilometer hver elev reiser) og tap av småskoletillegg. Så økonomi er det ikke.

Saksutredningen som lå til grunn i en så viktig sak, var på to sider. De ubesvarte spørsmålene var mange. Dette begrunnet fungerende rådmann med at saken har pågått over flere år, med høringsrunder og utredninger i 2012 og 2014, og at saken burde være godt kjent for politikerne. Hun beklaget imidlertid at disse dokumentene ikke var vedlagt saken i denne omgang.

Siden sist runde med høringer har nye elever kommet til skolen i Alsvåg, nye foreldre sitter i FAU – og ikke minst – Øksnes fikk i fjor et nytt kommunestyre med representanter som ikke har blitt forelagt tidligere utredninger og høringer. Hadde de et godt nok grunnlag for å ta en slik avgjørelse?

Oppvekstmelding

Frp og Sp stilte dette spørsmålet i møtet, og ba om en utsettelse av behandlingen til nye høringer forelå. Det fikk de ikke de andre partiene med på.

Debatten torsdag ble innledet med at posisjonen ved Ap, SV, KrF og Høyre la frem et felles forslag om en oppvekstmelding. I det opprinnelige forslaget, som ble noe endret underveis i møtet, het det at denne skulle legges frem i 2017, og at endringer i skolestruktur skulle gjøres i sammenheng med dette.

Det neste som skjer, etter flere gruppemøter bak lukkede dører, er at ungdomstrinnet i Alsvåg blir nedlagt. Det fattes også vedtak om å se på hva som må til av utbedringer ved Myre skole for å huse flere elever fra andre skoler.

I tillegg vedtas det ei bestilling av den nevnte oppvekstmeldinga.

Var ikke poenget at denne skulle ligge klar før man gjorde en vurdering av skolestrukturen?

Partipisk

Hadde argumentene og begrunnelsene vært gode, kunne sikkert mange hatt forståelse for hvorfor politikerne ville legge ned ungdomstrinnet i Alsvåg.

Men så langt har de gode argumentene vært helt fraværende.

Kanskje fordi de fleste Ap-representantene som var til stede i møtet for å forsvare nedleggelsen, egentlig var imot og var bundet av partipisken?

Burde ikke partiet, i en så viktig og følsom sak, som heller ikke er programfestet, fristilt sine representanter til å stemme etter egen overbevisning? Til sammenligning fristilte Sortland Ap sine medlemmer da det ble stemt over skjenketider i høst.

Viktig for elevmiljøet

I argumentasjonen, som for det meste kom på VOL i etterkant av møtet, sies det at større miljø er bra for elever i ungdomsskolealder. Her er forskningen sprikende.

Ordfører Karianne Bråthen delte på sin Facebook-side 2. november en artikkel fra forskning.no. I den fremgår det at forskere, som har sett på den desentraliserte strukturen av ungdomsskoler i Vågan, har funnet at små ungdomsskoler har mange fordeler, og at sentralisering av dem har få økonomiske gevinster. Interessant lesing i disse skolestrukturdebatt-tider, skrev ordføreren.

Dagen etter stemte hun for å legge ned ungdomstrinnet i Alsvåg, ifølge henne selv, mot sin egen overbevisning.

I den korte saksutredningen som forelå før møtet, sto det at det for elevmiljøet i Alsvåg var viktig at ungdomstrinnet ble værende ved skolen. De siste par årene har det vært en økning av antall førsteklassinger. Å si noe om hva som skjer fremover med tanke på elevtall er høyst usikkert, da folk kan flytte både fra eller til.

Kompetansekravene til lærerne er ifølge kommunen i stor grad oppfylt. Ny barnehage er under etablering, og det har vært fullt belegg de senere årene.

Vagt fra Ap

ØTL, KrF og Høyre kom med ganske klare signaler under torsdagens møte om at de så snart forholdene ligger til rette på Myre, vil de flytte elevene fra både Sommarøy og Strengelvåg til kommunesenteret.

Ap har sagt lite om sitt standpunkt om skolestruktur. De nevnte det ikke med ett ord i partiprogrammet de gikk til valg på. Da de ble spurt av VOL i forkant av torsdagens møte, ville de ikke si mye. Og heller ikke i selve møtet kom det frem noe klart.

Det er derfor svært uklart hva det største og styrende partiet i kommunen egentlig vil med øksnesskolen.

Det er ikke snakk om besparelser, men økte kostnader. Det pedagogiske er ikke lagt til grunn for avgjørelsen, såvidt offentligheten kjenner til. Elever, lærere og resten av alsvågsamfunnet er ikke hørt i denne runden. Når det i tillegg legges inn bestilling på en oppvekstmelding som skal gjøre en grundig vurdering av blant annet skolene, hvorfor var det da så viktig å fatte vedtak om nedlegging i Alsvåg sist torsdag?

Og igjen – hva var egentlig begrunnelsen for å gjøre det? Uavhengig av hva som er den beste løsningen for skolestrukturen i Øksnes, så må prosessene i forkant være gode og avgjørelsen vel begrunnet. Det har den i dette tilfellet ikke vært.

Det kan fremstå som om politikerne i Øksnes, etter mange år med utsettelser og beskyldninger om beslutningsvegring rundt skolestruktur, gjerne ville vise handlekraft – og ofret ungdomstrinnet i Alsvåg.

- Silje Helene Nilsen, VOL-journalist