En undersøkelse Respons har utført for Sparebank 1 viser at det er store forskjeller i når kvinner og menn gjennomfører julehandelen.

Kvinner er klart tidligst ute, og over halvparten av kvinnene er i full gang med julehandlingen allerede før desember har startet, skriver banken i en pressemelding.

Drøyer lenge

Menn har et helt annet handlemønster. Bare 3 av 10 menn starter gavekjøpene før julemåneden.

Resten venter til desember, eller de kjøper ikke gaver i det hele tatt. Og hele 252.000 menn drøyer altså helt til den siste uka før jul før de begynner å kjøpe julegaver.

– Dette bildet blir stadig mer tydelig: Menn utsetter gavekjøpene i det lengste, mens kvinner starter juleforberedelsene tidlig. Kvinner planlegger julen godt, mens menn tar det hele mer på sparket, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Les også: Frykter juleulykker på norske veger

Melder seg ut

Undersøkelsen gir ikke noe svar på hvorfor mennene velger å utsette julehandelen. Ifølge Gundersen kan én forklaring være at menn må oppleve et visst press før de setter i gang. Det kan også være at i julen kommer kjønnsforskjeller ekstra tydelig fram.

– Jeg tror en del menn har meldt seg ut og overlatt jula til kvinnene. Andre strever med å henge med når det kommer til planlegging av gaver, pynt, klær og mat. Mange opplever at jul er blitt kvinnenes domene, sier Gundersen.

Det er imidlertid liten tvil om at det er langt flere fordeler med å planlegge i god tid, enn å være ute i siste liten.

Utvalget er større og trengselen mindre for de som starter julehandelen tidlig.

– De som er tidlig ute, har større sjanse for å finne akkurat det de er ute etter, uten alt stresset og maset som mange opplever akkurat nå, sier Gundersen.

Les også: Nå skal det bli enklere å klage på flyselskapet

Forsiktig med juleforbruket

En vanlig oppfatning er at det er dyrt å ha dårlig tid, men undersøkelsen viser at menn regner med å bruke like mye ekstra til jul som kvinner.

Og faktisk er det flere kvinner enn menn som forteller at de pleier å bruke mer penger enn planlagt til jul.

– Jeg ser at vi er noe mer forsiktig med juleforbruket i år enn tidligere. Hovedbildet er likevel at både menn og kvinner har god kontroll på pengene, selv midt i julehandelen. Det blir nok jul i år også, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.