Ap-ordførerne Siv Dagny Aasvik i Hadsel og Tove Mette Bjørkmo i Sortland reagerer kraftig på at regjeringen innfører flypassasjeravgift fra 1. juni.

– Det er ikke til å tro at regjeringen fastholder sitt tidligere forslag om flypassasjeravgift til tross av at saken ikke er ferdig utredet, sier Bjørkmo i en pressemelding.

ESA reagerte

Regjeringens plan var å innføre flypassasjeravgiften allerede fra 1. april i år, men EFTAs overvåkingsorgan ESA henvendte seg til regjeringen og sa avgiftsunntaket for transferpassasjerer ikke var forskriftsmessig varslet.

Derfor er innføringen av avgiften utsatt til 1. juni.

Les også: – Flyprisene er så høye at det tærer på næringslivet

– Prioriterer ikke distriktene

Siv Dagny Aasvik, som også er leder i Vesterålen regionråd, sier regionrådet har vært helt klare på at avgiften vil ramme Vesterålen uforholdsmessig hardt.

– Det er rett og slett uakseptabelt å påføre oss enda høyere kostnader på allerede svært dyre flypriser, på grunn av at reisen mellom Skagen og Bodø ikke er en del av FOT-systemet.

Aasvik viser også til et priseksempel.

– Det koster 3.358 kroner tur/retur Skagen-Bodø, og nå skal altså prisen økes med ytterligere 176 kroner. Igjen ser vi at regjeringen ikke prioriterer distriktene, dette er uakseptabelt, sier Hadsel-ordføreren.

Les også: – Dette blir for dumt

– Vil ramme hardt

Også Bjørkmo mener avgiften vil være negativt for Vesterålen.

– Det vil ramme hardt, spesielt for reisende fra Stokmarknes lufthavn. Passasjerene som skal reise til Oslo med Widerøe til Bodø og videre med Norwegian, må betale dobbel flypassasjeravgift. Altså 80 + 80 + moms hver vei, sier Bjørkmo.