STORT GRØNTAREAL: De oransje og røde lekeapparatene størrelsen på «grønningen» som skal settes opp på Sortland torg. Foto: Gaute Bergsli

Rundt 30 personer slang seg med på tangdugnad på Sortland i august i fjor for å fjerne tang på kaitrappa ved torghuken på Sortland. Denne uka er det ny dugnad på gang.

Grønt

– Vi oppfordrer alle til å bli med. Det blir stor glede. Mange ønsker at det skjer noe på torget, og nå er muligheten til å bidra.

Det sier byplanlegger Kristine Røiri, leder Bjørn Heireng ved Skibsgaarden senter, leder Ronny Johansen ved Sortland storsenter og ildsjel Airin Nilsen, før de viser den store sirkelen på torget som denne uka skal gjøres om til et grøntareal.

– Mange ønsker seg noe grønt på denne grå flata, sier Røiri.

«Grønningen» som skal settes opp på torget, er en oval konstruksjon fylt med benker og gress, og som skal stå oppå torgasfalten.

Det skal også plantes mer på torget, og folk kan ta med seg egne blomster og plante på torget under dugnadsuka.

I tillegg skal en trekonstruksjon bygges opp på kaitrappa, og sidevegger settes opp slik at det blir hyggeligere og mer lunt å sitte der.

Les også: Vedtok å ruste opp torget for 220.000 kroner

– Alle kan bidra

248 har i skrivende stund meldt seg på i Facebook-gruppa Aksjon Torghuken 2016.

Mandag og tirsdag trengs snekkerkyndige folk, mens onsdag er alle velkomne som bærehjelp.

Onsdag skal trinnene bygges ferdig i den nye kaitrappen, og grus, jord og gress skal på plass i «grønningen».

– Alle kan bidra på onsdag. Vi skal blant annet male, og det er noe alle kan hjelpe til med. Vi oppfordrer også folk til å ta med seg verktøy, sier Airin Nilsen.

Les også: Vender tilbake med stort matmarked

Næringslivet stiller opp

Sortland kommune sponser 70.000 kroner i midler pluss jord til grøntarealet. Næringslivet og dugnadsarbeid bidrar ellers til fornyelsen av torget.

– Vi har mange fra næringslivet med på laget allerede, men vi ønsker flere, sier Bjørn Heireng ved Skibsgaarden senter og Ronny Johansen ved Sortland storsenter, som representerer næringslivet i dugnaden.

Bjørn Ovik AS  frakter stein til grøntarealet, mens Roger Benum kjører grus og jord. SMT AS tegner og prosjekterer trappen, og SE Bygg ved Oddbjørn Toften sponser materialer og rabatterte kantsteiner til grøntarealet.

Gullkista sponser grus/pukk, mens Skibsgården ved Bjørn Heiring og Coop Mega gir brus og baguetter til dugnadsgjengen. Sortland storsenter ved Ronny Johansen svarer med brus, frukt og kjeks

Sortland mat og vinhus sponser fiskesuppe og brød til onsdagsdugnaden, Alanya kebab gir rabattert mat, mens Miscela vil også holde litt lenger åpent på onsdag.

Les også: – Er det greit at de forkynner til 12-åringer?

Parkdugnad på tirsdag

Tirsdag klokka 18.00 er det også dugnad i Frydenlundparken på Sortland. Felleskjøpet går sammen med Sortland Bondelag, som under Fæsterålen i fjor sammen hadde et arrangement i parken.

I år skal de også ha en uoffisiell motorsagkonkurranse i parken, sammen med Bønder i Byen-fest og Dyreparken.

– Parken trenger en aldri så liten oppussing, og derfor har Felleskjøpet og Bondelaget i samarbeid med kommunen hatt en gjennomgang av parken og hva som skal gjøres, sier butikksjef Elisabeth Næss i Felleskjøpet.

Dette er tiltakene de skal gjøre under denne dugnaden:

  • Et lekehus skal rives og erstattes med et nytt

  • Male eksisterende lekehus

  • Ta ned en del trær og kratt

  • Pussing av hekker

Det planlegges også at det skal legges inn strøm i parken.