Nettleien er den delen av strømregningen som alle i Andøy må betale til Andøy Energi, uansett hvem du kjøper strøm hos. Nettleien er det du betaler for å få strømmen fram til huset eller hytta de.

Nettleien består av et såkalt fastledd og et energiledd. Energileddet vil variere med forbruk, mens fastleddet er et fast beløp. Og det er dette faste beløpet som nå øker med 948 kroner.

– Det går opp fra 3.600 til 4.548 kroner. Bakgrunnen er at Andøy Energi selv har gjort og skal gjøre store investeringer. Vi er videre pålagt å innføre nye strømmålere. I tillegg må vi betale vår andel av investeringer som Statnett gjør, sier Johansen.

Les også: Trollfjord Kraft med ny logo og nettside

Økt avgift

En annen ting som også øker, er forbruksavgiften til staten. Den øker fra 14,16 øre per kilowatt-time (kWh) til 16 øre per kWh. Basert på normalt forbruk kan dermed strømregningen bli rundt 1.300 kroner dyrere for andværingene.

Da er ikke eventuelle endringer i strømprisen tatt med.

Les også: – Mer glad i folk enn tall

Staten

Han sier at Andøy Energi AS sitter igjen med rundt halvparten av prisøkningen selv.

– Resten krever vi inn på vegne av staten og kommunen. Fastleddet er også med på dekke eiendomsskatt til Andøy kommune, sier Johansen.

Han sier at nettleien øker med cirka 10 prosent basert på et forbruk på 20.000 kilowatt-timer (kWh).

– Men for noen, for eksempel en hytteeier, med lavt forbruk blir den prosentvise økningen større, sier Johansen.

Les også: Vil gi støtte til utbygging av bredbånd

Geografi

– Hva tror du kundene vil si om dette?

– Jeg har full forståelse om kundene reagerer og synes dette er dyrt. Vi har høye nettkostnader i Andøy og vi er ikke glad for at vi må øke prisene så mye. Men vi har fått signaler fra Statnett om at deres kostnader vil øke hvert år fremover og vi må ta vår andel av det. Hovedårsaken til at det er dyr nettleie i Andøy er geografisk betinget. Det er dyrt å bygge ut strømnettet i Andøy, sier Johansen.