Nordlandssykehuset må spare penger og det vil også gå ut over ambulansetjenesten i fylket. Det kan bli aktuelt å ta enkelte ambulanser ut av tjeneste i perioder, som for eksempel når personellet som skal betjene ambulansen er syk.

– Nordlandssykehuset sitter fremdeles og diskuterer hvordan vi skal få dette til. Vi tar et skritt tilbake hele veien for å se på risikoen ved å gjøre dette, og bestrever å opprettholde beredskapen til folket best mulig, påpeker klinikksjef Helmer Jakobsen.

Man er med andre ikke helt i mål med hvordan sparetiltakene skal gjennomføres i praksis.

Skaper usikkerhet

Men spareplanene skaper usikkerhet, og blir nå tema i mandagens kommunestyremøte i Andøy.

– I den senere tid har det kommet kraftige reaksjoner på Nordlandssykehusets signaler om sparetiltak som kan gå ut over ambulanseberedskapen i Nordland. I media er det synset på at ambulanser kan bli tatt helt ut av beredskapen, noe som vil være helt uakseptabelt i forhold til innbyggere ute i distriktet. Usikkerheten om risiko i forhold til dette medfører at utryggheten med å bo ca 15 mil fra nærmeste sykehus blir enda større. Ut fra dette er mitt spørsmål til ordføreren om han er kjent med saken og hva kan gjøres for at dette ikke skal skje, spør Høyres Kate Eliassen.

- Uakseptabelt

Solsvik har allerede uttalt overfor VOL at det er helt uakseptabelt med kutt i ambulanseberedskapen, og at han frykter at ordningen blir permanent.

– Vi kan ikke ha det slik at vi er avhengig av at ambulansesjåførene overhode ikke er syke for at vi skal ha en god nok beredskap i Vesterålen. Etter mitt syn er dette helt uakseptabelt. Dette er en svekkelse av akuttberedskapen i regionen, og kan i verste fall bety at menneskeliv går tapt, sa Solsvik til VOL tirsdag.

Andøy-ordføreren frykter at situasjonen vi nå ser bare er en begynnelse.

– Jeg frykter at vi i neste fase går mot en varig reduksjon av antall ambulanser i distriktet. Det er etter mitt syn ikke forsvarlig.

Mandag får vi høre hva Solsvik svarer på spørsmålet fra sin partikollega Eliassen.