Den nye avtalen om kulturutveksling skal vare i tre år fremover. I tillegg er det også inngått en avtale med regionen Eything er inngått. I forkant av møtet ble det varslet kutt i flere budsjettposter.

LES MER: Bekymret for det regionale samarbeidet

Tre sider av samme hav

Prosjektet «Kulturkontakt Vesterålen – Internasjonalt samarbeid» som ledes av Erik Bugge, avsluttes ved nyttår. Den største oppgaven i høst var tiårsmarkeringen i Nordens hus i Reykjavik. En sentral oppgave har ellers vært å få til en bindende avtale med de regionale myndighetene på Island og i Irland. Både Øst-Island kulturråd og Donegal County Council har godkjent avtalen som kalles «Edges – Three Sides of the Same Sea».

Regionrådet har sendt ut en oversikt over kontaktpersoner og sentrale deltakere til nytte for de som vil videreføre kontakten. Ansvaret for oppfølging av avtalen ligger hos Vesterålen kulturutvalg ved daglig leder, Vibeke Suhr. Det arbeides nå blant annet med å få til et EU-prosjekt mellom de tre regionene fra 2016.

På tvers av regioner

Målet med den nye avtalen er å stimulere til kontakt mellom kreative unge mennesker, videreføre utvekslinger av kunstnere og kulturarbeidere, samt å legge til rette for kulturprosjekter mellom to eller tre av regionene. Man ønsker også å prøve ut hvordan digital teknologi kan benyttes for å formidle kunst. Økonomisk vil det som skal skje måtte dekkes gjennom ulike typer spleiselag.

Avtalen legger også vekt på at institusjoner og kulturaktører selv følger opp kontakter som er skapt. Museer i Vesterålen og i den østlige delen av Island har for eksempel ideer om slike fellesprosjekter etter at de møttes på Melbu i høst. Det samme gjelder enkelte festivaler.

Stor aktivitet

Godt over hundre utvekslinger og fellesprosjekter har vært gjennomført gjennom disse ti årene. Teller man alle som har deltatt aktivt fra de tre regionene, dreier det seg om mellom 600 og 700 personer. Dette er et fundament å bygge videre på. I tillegg til denne avtalen har Vesterålen kulturutvalg inngått en kontaktavtale med regionen Eything nord for Øst-Island der byen Akureyri ligger. Samarbeidstemaene er her ungdomsprodusert film, kulturhistorisk formidling, profesjonell kunst og kontakt mellom kreative unge.