Da alle kommunene ønsket å kutte regional turistinformasjon i sine budsjetter for 2015, finnes det ikke økonomisk grunnlag for å videreføre regional turistinformasjon.

- Begrunnelsen for å legge ned Regional turistkontor er at dette ikke er en lovpålagt oppgave, noen kommuner ønsker å gi dette tilbudet selv samt en presset økonomisk situasjon i kommunene, heter det i sakspapirene til fredagens arbeidsutvalgsmøte i regionrådet.

- Mindre turister

Sekretariatet i regionrådet frykter nå at et dårligere mottaksapparat i Vesterålen, vil kunne medføre at potensielle turister unnlater å reise til Vesterålen, og heller velger andre reisemål. For bedriftene kan en stengning bety at bedriftene ikke lenger får et viktig distribusjonspunkt for sine reiselivsprodukter.

Regionrådet mener at konsekvensen for kommunene vil være at de får merkostnader ved å etablere egne ordninger for turistinformasjon som sannsynligvis vil bety langt høyere kostnader enn om man var sammen om et spleiselag for turistinformasjon som dekket hele regionen.

Tap av penger

Sekretariatet mener at å avvikle Regionalt turistkontor allerede i 2015, vil være å bryte allerede inngåtte avtaler med samarbeidspartnere om distribusjon og markedsføring.

De mener videre at et kutt kan bety tap av penger som turistene legger igjen i regionen. Ifølge sakspapirene legger hver turist igjen 1.500 kroner i snitt per døgn i Vesterålen. I tillegg vil et kutt medføre oppsigelse av en stilling.

- Tidligst 1. september

Likevel, sekretariatet ser ikke annen løsning, basert på kommunestyrenes budsjettvedtak, enn å tilrå en avvikling. De anbefaler tidligst avvikling fra 1. september.