Det er spørsmålet psykomotorisk fysioterpaeut Kari Randen Hatløy fra Holmsnes stiller seg etter å ha blitt forbigått i fysioterapi-saken i Hadsel.

Hatløy var av intervjuutvalget innstilt som den best kvalifiserte til å motta driftstilskuddet.  I stedet sitter hun tomhendt tilbake og føler seg brukt i et spill.

Satt til side

Det var i forrige uke at flertallet i formannskapet valgte å tildele et 50 prosent driftstilskudd til Stian Fredriksen hos Helsebanken, en av 14 søkere.

Hatløy var innstilt som nummer en, og regnet med at formannskapets behandling var ren formalia.

Stor var forbauselsen da hun oppdaget at fire politikere i stedet konkluderte med at en annen søker, som ikke var blant de innstilt på topp, var bedre faglig skikket.

Kommer til å klage

Hatløy gjør det klart at hun kommer til å levere formell klage.

- Dette er ikke en sak som løses i media, men jeg synes det er så alvorlig at jeg ønsket at folk skal få vite hva som er skjedd, sier Hatløy, som har søkt bistand fra jurister i Norsk fysioterapiforbund (NFF).

- Jeg kommer til å ta saken videre. Det blir opp til kommunen å finne ei løsning, sier hun.

Hatløy regner med å ha en sterk sak.

I avtaleverket mellom NFF og KS, som kommunen skal forholde seg til, er det fire kriterier som vektes.

Det dreier seg om ”faglig kompetanse, faglig erfaring, samarbeidsevner og evne til å drive privat praksis”.

Det er dette  avtaleverket det faglige intervjuuttvalget har forholdt seg til. En ekstern kontaktperson fra Sortland har vært med på prosessen, for å følge opp at kommunen holder seg til rammeavtalene.

-Ingen i formannskapet har innkalt meg til intervju

I tildelingen de fire politikere fikk banket igjennom, er utvalgets vurdering lagt til side.

I det politiske vedtaket brukes også begrepet ”best faglig skikket”, og de folkevalgte skriver at tilskuddsmottakerens ”dokumenterte erfaring med arbeid med fysioterapi ved privat institutt, erfaring med eldre, brede faglig kompetanse innen allmenn fysioterapi, er vurdert».

Hatløy stiller seg uforstående til hvordan de fire politikerne kan påberope seg å ha gjort en slik vurdering.

- Ingen i formannskapet har innkalt meg til intervju eller så vidt jeg vet sjekket mine referanser. Og hvordan har de satt seg inn i Fredriksen sin faglige skikkethet? Har de intervjuet han?  Sjekket referanser?

Fornøyde pasienter?

Gjennom media har Hatløy fått med seg at pasientene går god for Fredriksens kompetanse.

Men fornøyde pasienter var ikke nevnt som et kriterie for å få tildelt tilskudd. I så fall påpeker hun at de andre søkerne burde  vært opplyst om at det er slike kjøreregler som gjelder.

- Jeg har også fornøyde pasienter, sier Hatløy, som har vært fysioterpeut i drøyt 16 år.

I dag jobber hun på et femti prosent driftstilskudd på Melbu, på Institutt for psykomotorisk terapi AS, sammen med Eli Rongved. Hun har også erfaring fra det offentlige.

- Uheldig og sjokkerende

Hatløy understreker at hun ikke kan si noe om kvaliteten på tjenesten til Fredriksen, som fikk tilskuddet, ut over det som kommer fram i utvidet søkerliste.

Men nettopp derfor forstår hun heller ikke hvordan de fire politikerne kan sitte på så mye kunnskap om søkerne at de kan ha en mening om hvem som er best faglig skikket.

- For meg ser det ut som deler av formannskapet har tilkjent seg selv en kompetanse de ikke besitter.

Hatløy sier at hun synes det er både uheldig og sjokkerende at det har gått politikk i en ansettelse.

- Jeg betaler skatt for å lønne personer som har kompetanse til å ansette folk i offentlige stillinger, her inkludert tildeling av hjemmel fysioterapi.

Hun har forståelse for at brukerne er fornøyde, men at det ikke var snakk om å ta bort et tilbud på Stokmarknes. Selv var hun  innstilt på å jobbe for eldre, i Stokmarknes sentrum, akkurat som utlysningsteksten skisserte.

Føler seg ført bak lyset

Nå sitter hun i stedet tilbake med inntrykket av at politikerne hele tiden har ment at tilskuddet burde gå til en bestemt fysioterapeut, og at de nå har fått det til.

I så fall lurer hun på hva som var poenget med å lyse tilskuddet ut.

- Kommunens fagfolk har kastet bort timer og dager på utlysninger, intervjuer, innhenting av ekstern kompetanse, etterarbeid og vurderinger. I tillegg har vi som har søkt blitt ført bak lyset. Man bruker tid og krefter på søknader og intervju, og sitter tilbake og føler seg brukt i et spill. Det er uakseptabelt!

Mens politikere uttrykker glede over egen handlekraft, og glade pasienter gratulerer Helsebanken, har Hatløy på sin side blitt kontaktet av hoderystende kolleger som har uttrykt sin forbauselse og støtte.

Nå er Hatløy klar til å kjempe mot den urett hun mener er begått.