Vesterålen Regionråd har en tid jobbet med en endring av bokbusstilbudet i Vesterålen. Administrasjonen i regionrådet utarbeidet en rapport som ble lagt frem for arbeidsutvalget (AU), som består av regionens seks ordførere, i februar. AU vedtok den gang å anbefale kommunene i Vesterålen å fortsette samarbeidet med Bokbussen.

– Kort fortalt ser vi på Bokbussen som en god løsning når det kommer til punktet i opplæringsloven, som sier at elevene skal ha skolebibliotek, sier daglig leder for Kultursamarbeidet i regionrådet, Vibeke Suhr.

Vil endre driften

Både i Hadsel, Sortland, Øksnes og Andøy kommuner må det spares penger, og det foreslås derfor kutt i Bokbussen. Oppsigelsestiden på Bokbussen er på 1,5 år. Om budsjettene forblir uendret, vil Bokbussen dermed kuttes ut i løpet av midten av 2016.

Vesterålen Regionråd tar i slutten av november opp saken om endring av drift av Bokbussen med politikerne.

– Vi anbefaler en endret drift for å sikre et bra tilbud. Det går først og fremst på at det har vært endringer i bomønster og skolemønster. Vi ser et behov for å endre litt på rutene, og foreslår derfor å satse på barn og unge. Skoler og barnehager vil være prioriterte stoppesteder, sier Suhr.

Nedgang i utlånstall

I slutten av måneden vil hun legge frem et konsekvensutredet alternativ for videre drift. Hun vil ikke uttale seg om hva et eventuelt kutt vil bety for regionen.

– Jeg forholder meg til politikerne i regionrådet, det vil være opp til de, sier Suhr.

Bokbussen gikk med et underskudd på 83.077 kroner i 2013. For å kompensere for dette underskuddet reduserte Bokbussen rutene i Bø, Hadsel og Sortland fra høsten 2014.

Utlånstallene har gått noe ned de siste årene. I årsrapporten for Bokbussen for 2013 kommer det frem at det er lånt ut vel 20.000 bøker, noe som er en liten nedgang fra året før. I 2009 lånte Bokbussen ut 28.000 bøker.

– Vi har ikke analysert de ulike årsakene til nedgang. Antall stoppested har gått ned. Tidligere hadde vi kanskje flere, med flere butikker og skoler i distriktene, sier Suhr.

Regionrådet får mange gode tilbakemeldinger på bibliotektilbudet som har rullet rundt i Vesterålen i underkant av 30 år.

– Det betyr utrolig mye for den enkelte elev. Det er månedens høydepunkt når Bokbussen kommer til skolene. Mye av undervisningen krever at de gjør seg kjent i litteraturen, så Bokbussen er et kjempeviktig bidrag til skolene, sier Suhr.

– Betyr mye

Rektor ved Strand skole i Sortland, Per-Aage Krekling, håper at skolen, ved en eventuell nedleggelse av Bokbussen, kan ta i bruk fasilitetene på det nye biblioteket på Kulturfabrikken. På sikt tror han at det kan være et bedre tilbud for skolen.

– Det er sånn at når det er lite i kassen, så må man lete noen plasser for å finne en innsparing, sier Krekling.

Bokbussen har vært Strand skoles bibliotektilbud så langt.

– Den har vært kjær. Mange har ventet på den, og fått økt lesegleden. Samtidig vil vi se på det nyetablerte, moderne biblioteket som et framskritt, sier Krekling, men påpeker at det gjelder Strand skole isolert. Han tror behovet for Bokbussen er mer prekært ved de mindre bygdeskolene.

Rektor ved Sigerfjord skole i Sortland, Mette Paulsen, spår høye utgifter til skyss om Bokbussen skulle legges ned.

– Det er klart at det er jo oss en nedleggelse går ut over. For oss er det kjærkomment at Bokbussen kommer. Ungene er glade i den. Vi bruker mye tid og ressurser på lesing i opplæringa, da er tilgang på bøker viktig.

– Resultatet av en nedlegging er at man må få bruke mer penger til skyss, sier Paulsen.

Blir tungvindt

På Risøyhamn skole i Andøy håper de at politikerne nå ser behovet for Bokbussen.

– Det vil bli veldig vanskelig for oss om den kuttes. Vi har ikke prioritert innkjøp av litteratur til elevene. Vi er forpliktet å gi elevene et tilbud, så da må vi kjøpe inn. Bøker er dyrt, så det vil koste mye, sier rektor ved Risøyhamn skole, Ann Brita Gregersen.

Elevene i Risøyhamn har ifølge rektor vært flinke til å benytte seg av Bokbussens tilbud.

– Bokbussen har dekt det behovet vi har hatt. Jeg skjønner at det er vanskelige forhold og trange kår i kommunene, men for oss vil et kutt gjøre store utslag, sier Gregersen.

På Sandnes skole i Hadsel mener de at kutt for Bokbussen betyr en mer tungvindt ordning.

– Det betyr et redusert tilbud for oss. Vi får i såfall prøve å oppgradere selv, slik at det blir minst mulig merkbart. Vi har mulighet til å leie bøker via fylket, men det er litt mer tungvindt, sier rektor Odd-Einar Sørensen.

Bokbussen besøker nå de 142 elevene ved skolen månedlig.

– Å gå inn i Bokbussen, med folk som har peiling på bøker, er stor stas for elevene. Det er en lesemotivasjon og et kjærkomment bidrag til å øke leselysten, sier Sørensen.