Statens Vegvesen er bekymret over driftsforstyrrelsene på sambandet Bognes-Lødingen og de problemene dette har skapt for trafikantene i høgsesongen.

Tekniske problemer med de nye gassfergene har ført til hyppige kanselleringer. I tillegg har flere fergeavganger hatt mangel på mannskap, noe som har ført til ventetider for bilister på fergeleiene.

Orienterte

På bakgrunn av disse problemene er det i dag holdt et møte mellom Statens vegvesen og operatøren Torghatten Nord, hvor selskapet orienterte om tiltak som er satt i verk for å bedre regulariteten. Det kommer frem i en pressemelding fra selskapene fredag.

I høgsesongen trafikkeres sambandet av tre ferger. Det er spesielt gassfergene MF Barøy og MF Lødingen som har sørget for problemer for Torghatten Nord.

Raskere reserveløsning

I tillegg betjenes sambandet av gammelferga MF Hamarøy. Et fjerde fartøy, MF Tysfjord, kan nå settes inn på kortere varsel dersom det oppstår problemer, som en av tiltakene som gjøres for å bedre regulariteten.

- MF Tysfjord som settes inn som det fjerde fartøyet er litt mindre enn gassfergene. Så om kapasiteten ikke blir like god, blir den i allefall så god som mulig, sier regionvegsjef i Statens vegvesen, Torbjørn Naimak til VOL.

Tekniske utfordringer

Torghatten Nord har også intensivert arbeider mot sine underleverandører for å løse de tekniske utfordringene med de nye fergene.

Naimak vil ikke gå inn på hvilket arbeid som gjøres mot underleverandører.

- Det er Torghatten Nords del, men det er naturlig at Torghatten Nord jobber med underleverandørene, sier han.

I pressemeldingen sier ikke Torghatten Nord noe om hva som er årsak til alle tekniske problemene på gassfergene. Det har ikke lyktes VOL å komme i kontakt med administrerende direktør i Torghatten Nord, Torkild Torkildsen.

Fergene ble satt inn i sambandet i årsskiftet 2012/2013. Spesielt de siste ukene, i høysesongen, har det vært mange kanselleringer.

- Vi beklager de forstyrrelsene som dette har medført for trafikantene. Torghatten Nord har fokus på å levere tjenester som oppdragsgiveren og publikum er tilfredse med, sier Torkild Torkildsen i pressemeldingen.

Tilfreds med redegjørelsen

Regionvegsjef i Statens Vegvesen, Torbjørn Naimak er tilfreds med dagens redegjørelse fra Torghatten Nord.

- Vi har inntrykk av at Torghatten Nord arbeider grundig og seriøst for å løse problemene. På kort sikt gjelder det å ha god reservekapasitet og minimalisere driftsavbrudd. På lengre sikt gjelder det å få klarlagt årsakssammenhenger og få gjort nødvendige ombygginger og reparasjonstiltak, sier Naimak i pressemeldingen.

Til VOL utdyper han, og sier at i og med at det er toppsesong på trafikk, gjelder det på kort sikt å ha et fergetilbud.

- I tillegg gjøres det en del tiltak som ekstra servicepersonell på fergene. På lang sikt må vi kartlegge og finne årsakssammenheng til driftsavbruddene. Dette må skje til høsten, sier han.