– Ut fra tidligere spørsmål om habiliteten til saksbehandler for arealplanen, våren 2017, er jeg ikke overrasket over konklusjonen som nå er kommet fra kommunen. Sett ut fra vårt ståsted, har vi fått bekreftet våre antagelser og er fornøyd, sier Rolf Lossius. Han var den som på vegne av AMK Eiendom, som driver masseutaket på Kringelen, stilte spørsmål ved Rune Kvannlis habilitet i fjor.

Grunnen til vurderinga av hans habilitet i utgangspunktet, er at Kvannli selv ba om en vurdering, og altså ble funnet habil.

– Burde skjedd før

Lossius mener saken har tatt seg merkelig ut for publikum.

– Summen av hendelser er det som påvirker hvordan en habilitet oppfattes av offentligheten. Arealplanen har stor innvirkning de neste 15 årene for Sortland.

Han mener det er spesielt at saksbehandler blir erklært inhabil etter at mesteparten av planarbeidet er unnagjort.

– Kommuneadvokatens redegjørelse er ikke overbevisende på hvorfor saksbehandler først er inhabil på arealplanen i januar 2018. Dette er to måneder etter at planen ble vedtatt i november 2017, sier han.

Ligner på Brustad-sak

Lossius har lest kommuneadvokatens vurdering.

– Jeg registrerer at kommuneadvokaten trekker fram ett eksempel der en statsråd blir erklært inhabil av lovavdelingen. Der hadde statsråden vært på turer sammen med vedkommende og deltatt i 40-årsdag. I denne saken er det store likhetstrekk med dette eksemplet, mener han.

Eksempelet vist til i vurderinga, handler om statsråd Rigmor Aasrud som skulle utnevne Sylvia Brustad som fylkesmann. Regjeringas lovavdeling kom fram til at Aasrud var inhabil, etter at de to blant annet hadde vært på jenteturer sammen, og deltatt i bryllup og fødselsdagsfeiringer.

Kvannli har selv meldt fra om at han og Inga blant annet har vært på fjelltur sammen, og at han har hjulpet Inga med både reinslipp og -slakt. De skal også ha hatt noe sosial kontakt, men denne beskrives av kommuneadvokaten som sporadisk.

Ikke siste kapittel

Lossius sier de respekterer vurderingene som er gjort i saken underveis.

– Ja, vi mener fortsatt det var grunnlag nok for inhabilitet i mai, da vi stilte spørsmål ved det. Men vi har respekt for vurderingene kommuneadvokaten har gjort. Dette er med og bekrefter at vi stilte riktige spørsmål. Drøftinga av summen kom ikke godt nok fram i første runde, mener han.

– Er det ikke naturlig at kommuneansatte har et sosialt nettverk som også kan omfatte parter i saker, på mindre steder?

– Sortland er ikke et mindre sted, sånn sett. Og det er forskjell på hvilke oppgaver man har. Det er vanskelig å peke på ett moment som er problematisk, men summen av mange ting spiller inn.

AMK Eiendom fikk gjennomslag for videre drift av Kringelen i kommunestyret, men de er klar over at det var med knappest mulig margin. Og siste ord er neppe sagt, tror Lossius.

– Vi tror nok ikke dette ikke er siste kapittel i denne saken, og vil fortsette å følge den tett.