Rune Kvannli ba selv om å få sin habilitet vurdert, etter at han hadde informert rådmann Randi Gregersen om om at han hadde vært med på reinslakt med Arild Inga i desember.

Kvannli ønsker ikke å kommentere at han nå er funnet inhabil.

– Min plikt er å opplyse om ethvert forhold som kan påvirke habiliteten min. Slike opplysninger har blitt oversendt rådmannen både i denne saken, men også mange andre saker hvor jeg har vært, eller er saksbehandler. Det er ikke opp til meg å konkludere på habilitetsspørsmål som gjelder meg selv, men videreformidle opplysninger som kan være relevante for vurderingen av dette. Jeg forholder meg til de konklusjonene som rådmannen kommer fram til. Det ville vært galt av meg å stille spørsmål ved det, sier han.

Reinskinn med verdi

For både rådmannen og Kvannli er det viktig å få fram at Kvannli hele tida har informert om forhold som kan anses å påvirke habiliteten. Han har selv informert om at han har hjulpet Inga med reinen, og at han mottok to reinskinn som takk.

– Jeg har opplyst rådmannen om at jeg fikk to reinskinn som takk for at jeg hjalp Arild Inga i hans virksomhet på min fritid. Disse er mottatt privat, og ikke relatert til mitt virke som kommuneansatt. Jeg syns likevel det er viktig å opplyse om dette, dersom det kan ha relevans for spørsmålet om habilitet.

– I kommunens etiske regelverk står det at «folkevalgte og ansatte skal unngå personlige fordeler som kan påvirke, eller være egnet til å påvirke, handlinger, saksforberedelser eller vedtak, eller kan gi andre saklig grunn til å tro dette. Dette gjelder alle typer fordeler som gaver, personlige rabatter og lignende.» Disse skinnene regnes ikke som slike gaver?

– Hvis rådmannen hadde ment at det var problematisk at jeg mottok de to skinnene, ville jeg ha levert dem tilbake. Ettersom rådmannen ikke har sagt noe på det etter at jeg sa fra, har jeg ikke ansett dette som problematisk. Skinnene var som sagt en takk-for-hjelpa fordi jeg hadde hjulpet med reinsanking.

Tatt av

Kvannli er dermed fra og med januar tatt av arbeidet med de delene av arealplanen som gjelder reindrift.

– Planen er formelt sett vedtatt, dette medfører etterarbeider med blant annet revisjon i henhold til kommunestyrets vedtak, Det blir sannsynligvis også mekling ettersom det foreligger innsigelser fra Statens Vegvesen, Fylkesmannen og Sametinget. Kommunen blir en del av den meklinga. Så selv om planvedtaket er gjort, var vi klar over at det ville bli en videre prosess. Da er det bra og viktig med ryddighet rundt eventuelle habilitetskonflikter, sier han.

Mesteparten av planen skal håndteres av ham, med unntak av Kringelen-striden og striden om reindrift. Det er det Kristine Røiri som håndterer.