– Det er en årsak til at lokaliseringen av olje- og miljøvernbasne ble lagt til Fiskebøl som en delt løsning med Svolvær. Grunnen til at det ble lagt til Fiskebøl, var det miljøet som er etablert der og det miljøet en ser som kan skapes der på sikt. Om det miljøet ikke skal være der i fremtida, så vil det bare være en spekulasjon hva det vil innebære.

Uttalelsen fra Freiberg kommer etter at VOL og VA i forrige uke skrev om at en konflikt mellom Norlense-eierne og Nordlaks. Konflikten kan i verste fall føre til at Norlense velger å flytte virksomheten vekk fra Fiskebøl. Dette mener Freiberg ville vært uheldig.

– Norlense er verdensledende på maskinelt oljevern. Det er helt klart en fordel at den kunnskapen og det miljøet er en del av et større miljø i et olje- og miljøvernsenter. Så om Norlense forsvinner, vil det være et tap.

– Bedriftseiers rett

Freiberg er imidlertid klar på at det er enhver bedriftseiers rett å gjøre det som den mener er det rette.

– Det ligger i en bedriftseiers suverene rett å gjøre det han eller hun ønsker for sin bedrift, helt uavhengig av hva andre mener, sier han og legger til:

– Det er ikke tvil om at det ville være et tap for Fiskebøl, for lokalsamfunnet og Hadsel om Norlense forsvinner. Fiskebøl og Norlense henger sammen og det håper jeg de gjør i fremtida også.

– Må finne ei løsning

Frp-politikeren mener det ikke er rett av han å legge seg oppi konflikten,

– Jeg har registrert konflikten gjennom media og skal ikke ha sterke meninger om den. Det jeg imidlertid håper, er at partene finner ei løsning.

Bømyr

Konflikten kommer av konkursen i Bømyr Eiendom i fjor.

I en epostutveksling mellom advokaten til Marine Gem AS og Bent Eriksen og Hadsel-ordfører Siv Dagny Aasvik, kommer det fram at Norlense-eierne vurderer å flytte virksomheten vekk fra Fiskebøl. Bakgrunnen er blant annet at de ikke ønsker å leie lokalitetene fra Nordlaks, som kjøpte konkursboet i fjor for om lag 20 millioner kroner.

Norlense-eierne mener de hadde en avtale med Nordlaks om å kjøpe sammen og ønsker altså ikke leie eiendommen av Nordlaks. Da vil de heller flytte virksomheten.