Det foregår nå en tung mobilisering for skolegårdsbruket og landbruksskolen på Sortland videregående skole, avdeling Kleiva.

I neste uke behandler fylkestinget i Nordland fylkesrådets forlag om å avvikle skolegårdsbruket på Kleiva fra skoleåret 2015/2016. Forslaget fra Nordland Høyre, Ap og Krf har møtt massiv motstand, fra alt fra landbruksnæring, opposisjonen i fylkestinget, Tine, bondelag og et samlet politisk Vesterålen.

Støtte fra regionen

Alle ordførerne fra Høyre og Frp i regionen har stilt seg bak en uttalelse om å bevare skolegårdsbruket. Politikerne i Andøy, Bø, Hadsel, Sortland og Vestvågøy kommuner har også levert egne uttaleser med støtte til Kleiva.

Fylkesordfører Sonja Alice Steen (Ap) sa til Bladet Vesterålen fredag at hun ikke var fornøyd med fylkesrådets innstilling om å avvikle skolegårdsbruket. Bondelagsleder i Sortland, John-Eirik Bjørlo, sa til VOL fredag at han nå regner med at Steen får med seg resten av fylkestingsgruppen og endrer innstillingen.

Massiv støtte

Innleggene med krav om at skolegårdsbruket på Kleiva blir opprettholdt har også haglet inn til VOL. Under får du et et utdrag fra noen av dem:

Nordland Bonde- og Småbrukarlag:

- Uten skolegårdsbruk, ingen landbruksutdanning. En avvikling av skolegårdsbruket vil i realiteten være en avvikling av landbruksutdanningen i nordre del av det langstrakte Nordland. Fylkesråd for utdanning, Oddleif Olafsen, legger opp til en styrt avvikling av Kleiva. Vi mener dette vil være svært uheldig for det pedagogiske opplegget og elevenes læringsutbytte, og vil sterkt fraråde at dette skjer.

Bø kommune:

- Bø kommune er opptatt av at utdanningstilbudet på Kleiva ikke bygges ned, men heller bygges opp ved at det også fokuseres på flere tilleggsnæringer til tradisjonelt landbruk. I stort dreier det seg om at vi fortsatt skal ha matproduksjon også i Vesterålen, og da trenger vi robuste utdanningsinstitusjoner som gir fremtidige bønder den kompetansen de trenger.

Vestvågøy formannskap:

- Vi er svært bekymret for fremtidig rekruttering innen landbruket om landbruksutdanninga ved Kleiva fratas opplæringsarenaen som et skolegårdsbruk er.

Sør-Troms bondelag:

- Landbruket i Sør-Troms har stor nytte av kompetansemiljøet på Kleiva. Før fylkeskommunen overtok drift av landbruksskolene gikk mange av dagens bønder i Sør-Troms på landbruksskolen på Kleiva. Når nå naturbruksutdanninga på Rå videregående skole legges ned, og det skal bli enklere å krysse fylkesgrensen for å gå videregående skole, blir det naturlig for våre fremtidige bønder å søke til Kleiva.

Fagforbundet i Vesterålen:

- Hvis utdanningen i nordfylket faller bort vil det være negativt for hele vår region; for fagmiljøet, for næringen og ikke minst for våre barn, som må reise ca. 490 km for å komme til skolen.

Nordland Bondelag:

- Nordland Bondelag går på det sterkeste i mot utfasing og avvikling av skolegårdsbruket på Sortland videregående skole, avdeling Kleiva. Dette er en nedprioritering av den videregående opplæringa for ei viktig næring som sysselsetter 7000 personer i Nordland. Det oppfattes negativt i hele næringa – og er et særlig svik overfor den nordligste delen av Nordland!

Regionstyret i Tine:

- Rekruttering til næringa og melkeproduksjonen er en stor utfordring generelt, og spesielt i nordfylket. Melkeproduksjonen er en bærebjelke i distriktslandbruket, og vi baserer også en betydelig næringsmiddelindustri på melkeråstoffet. Tilbud om landbruksfaglig utdanning i Vefsn vil være et lite relevant alternativ for ungdom i nordfylket, og rekrutteringa til næringa vil bli skadelidende. En solid og moderne utdanning i biologiske fag og landbruk er en avgjørende forutsetning for utviklinga av landbruket også i nordfylket. En fullverdig landbuksutdanning for så unge elever må kunne tas i rimelig nærhet av heimplassen ellers vil den bli oppfattet som lite relevant og ungdom vil velge seg bort fra landbruk.