Fylkesråd for utdanning, Oddleif Olavsen.

- I innstillingen går fylkesrådet for at skolegårdsbruket ved Sortland videregående skole, avdeling Kleiva, fases ut, og avvikles ved utgangen av skoleåret 2015/16.

Ved landbruksskolen på Marka i Mosjøen skal det derimot satses, og fylkesrådet vil investere i moderne driftsbygninger og produksjonsutstyr.

Det skriver Nordland fylkeskommune i en pressemelding tirsdag.

Skolen i Vefsn kan dermed bli den eneste tradisjonelle landbruksskolen i fylket.

- Ved Kleiva legger vi opp til skoletilbud innen Vg1 naturbruk og Vg2 akvakultur. Vg2 landbruk og gartnernæring kan også videreføres ved skolen hvis praksisavtaler med næringen blir tilfredsstillende, sier fylkesråd for utdanning, Oddleif Olavsen.

Bondelærlinger

Yrkesopplæringen innen landbruk i Nordland skal omstruktureres, og det innstilles på at dagens treårige agronomutdanning i skole avvikles. Elevene skal etter to på på skolebenken - ha to år som lærling i bedrift.

Da denne lærlingeordninga var omtalt i forrige ukes utgave av SortlandsAvisa, var det med skeptiske elever ved skolen på Kleiva, som frykter at en lærlingeordning vil by på utfordringer.

- Bønder har ikke normale arbeidstider. Logistikken rundt det å være lærlig på en gård er vanskelig. Det går få busser ute på landet, særlig innenfor bøndenes arbeidstider. Å finne et sted å bo kan også være utfordrende. Det samme gjelder det å finne kvalifiserte gårder som vil stå for opplæringen, sa elev Ine Marie Gundersen til SA.

Skuffet

Rektor ved Sortland videregående skole, Rune Lødemel, legger ikke skjul på at han er skuffet over avgjørelsen til fylkesrådet.

- Vi har siden dette kom på banen for ett år siden, jobbet med å omstille oss og få på plass en modell for økonomisk forsvarlig drift at skolegårdsbruket. Vi hadde et håp om at vi skulle få beholde skolegårdsbruket, sier Lødemel til VOL.

Fire kan miste jobben

Han er likevel positiv til at det innstilles på at det fortsatt skal være en landbruksutdanning i Vesterålen.

- I prosessen har det også vært snakk om å sentralisere utdanningstilbudet. Det er positivt at det er berga. Utfordringa nå er hva vi skal gjøre videre uten gårdsdrift i egen regi. Vi har en oppegående landbruksnæring i regionen, og vi tror at de vil samarbeide for å gi elevene et godt tilbud, sier Lødemel.

Det er fire personer ansatt i tilknytning til skolegårdbruket.

- Vi må se på hva slags muligheter vi har med tanke på dem, sier Lødemel.

Alternativ aktivitet

Nordland fylkeskommune skriver i sin pressemelding at kompetansemiljøet på og rundt avdelingen på Kleiva vil få i oppdrag å fremme forslag om alternativ aktivitet på anlegget.

- De som sitter nærmest kunnskapen skal altså spille inn kompetansehevende tiltak innen naturbruk generelt og landbruk spesielt. Her vil ny organisering av utdanningsmodell innen utmarksnæring bli vektlagt. Dette blir et svært spennende oppdrag som gir mulighet til å definere hvilken landbruksretning vi skal ha på Kleiva, sier gruppeleder i Høyre, Bente Anita Solås i pressemeldingen.