Komiteen ankom torsdag Kystvakta med sju av sine medlemmer, blant andre Jonas Gahr Støre (Ap), Anniken Huitfeldt (Ap), Christian Tybring-Gjedde og Øyvind Halleraker (H).

Les også: Forsvarskomiteen besøker Kystvakta

– Vil ikke ta stilling til videre drift

Besøket ble planlagt for flere måneder siden, så det er tilfeldig at forsvarskomiteens besøk kommer dagen etter at NRK omtalte lekkede dokumenter fra Forsvarssjefens fagmilitære råd, som blir offentliggjort torsdag i neste uke.

– Dette var et informasjonsmøte, hvor vi fikk generell informasjon om Kystvakta, og vi diskuterte ikke innholdet i gårsdagens lekkasjer, sier komitéleder Anniken Huitfeldt.

– Vi ønsker ikke å ta stilling til den videre drifta av Kystvakta og Orionbasen før det fagmilitære rådet er klart neste uke, sier hun.

Se video øverst i saken.

– Kystvakta skal ivaretas

Komiteens førstekanidat Øyvind Halleraker (Høyre) lover at Kystvakta skal bli ivaretatt, uansett lokalisering.

– Det vi kan si ganske sikkert er at vi skal ivareta Kystvakta, og vi er opptatt av at Kystvaktas mange oppgaver skal bli minst like gode som i dag. Så får vi se etter hvert hva vi gjør med baser og struktur, det kan vi ikke si noe om nå, sier Halleraker.

– Utgangspunktet for det fagmilitære rådet satser mer på forsvaret enn vi gjør nå, det er alle partiene enige om. Så det handler om hvordan vi gjør det mest mulig effektivt, og hvordan vi koordinerer det vi skal bidra med. Vi fikk en orientering i dag om både styrker og svakheter ved ulike lokaliseringer. Det tar vi med oss, legger Christian Tybring Gjedde (Frp) til.

Drar videre til Harstad

Komiteen ankom Sortland i 7.30-tiden og traff representanter fra Kystvakta til et to timer langt møte.

Etter møtet reiste de med Sjøforsvarets Stridsbåt 90N fra Sortland til Trondenes fort i Harstad.

– Vi skal besøke fire baser på tolv timer i dag, så vi har det travelt, sier Huitfeldt, før hun og de seks andre komitémedlemmene gikk om bord i båten.

Les flere saker om Kystvakta:

Mindre personell kan gå utover tilstedeværelsen

Kystvakta vurderer å kutte antall seilingsdøgn

Foreslår nytt kystvaktskip kommende statsbudsjett

– Beskriver hverdagen til Kystvakta på en god måte