Til høsten tar Reno-Vest i bruk nye, sidelastende renovasjonsbiler, med robotarm som tømmer søppeldunkene.

18. februar i år utlyste Reno-Vest IKs anbud på nye renovasjonsbiler. Verdien av anskaffelsen var anslått til mellom seks og ni millioner kroner. Det kom inn tre anbud, fra to leverandører: Norsk Scania AS og Nordic Last og Buss AS.

Reno-Vest valgte et av tilbudene fra Norsk Scania AS, men måtte etter hvert avvise dette tilbudet.

I anbudsutlysningen var det nemlig krav om at bilene skulle være utstyrt med ABS-skivebremser foran og bak. Dette kravet fremkom imidlertid ikke i informasjonen som ble sendt tilbyderne noen dager etter kunngjøringen.

Da man gikk gjennom anbudene oppdaget man at det valgte tilbudet fra Norsk Scania AS var biler med trommelbremser. Tilbudet ble derfor avvist. Siden man da bare sto igjen med ett tilbud, og at dette var vesentlig dyrere, ble anbudet avlyst.

Klaget til KOFA

Nordic Last og Buss AS klaget saken inn for Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA), og mente at deres tilbud var avvist på feil grunnlag. Selskapet vant ikke fram med sin klage.

– Når valgte leverandørs tilbud avvises, står innklagede igjen med ett tilbud – klagers – som er cirka 10 prosent dyrere enn valgte leverandørs tilbud. Avlysningen er således begrunnet både i økonomiske hensyn, og i mangel på konkurranse. Sistnevnte er av EU-domstolen uttrykkelig akseptert som saklig grunn til å avlyse en konkurranse, jf. avgjørelsene nevnt ovenfor, heter det i avgjørelsen fra KOFA som kom i slutten av september.

Nytt anbud

Reno-Vest-direktør Berit Emilie Pettersen sier at man nå er ute med nytt anbud. Fristen er 16. januar. Avgjørelsen skjer i februar.

– Vi var ganske sikker på at alt var i orden med tanke på håndteringen av anbudene, men vi måtte vente på avgjørelsen i Kofa. Det er har tatt tid. Det er også lang leveringstid på disse bilene. Derfor blir endringen iverksatt til høsten, sier Pettersen.

– Vi regner med å starte i en kommune og så ta hele Vesterålen gradvis. VI kommer til å informere kundene grundig, sier Pettersen.