De nye bilene vil gjøre at noen må flytte søppeldunkene sine nærmere vei. Det gjør at Reno-Vest nå er begynte å informere kundene som har dunken for langt unna veien.

– Da jeg kom ut i morges hadde Reno-Vest vært og tømt avfallsdunken, avfallsdunken som har stått på samme plass i minst 20 år. Men i dag var det festet en lapp på dunken med beskjed om at dunken måtte flyttes nærmere gata, skrev Geir Maan på Facebook tidligere ei høst.

Han pekte videre på at dunken er av plast og lett i vekt, og at den sjelden er full når den tømmes.

– Dette betyr at hvis jeg plasserer dunken lenger ut i gata og at det er litt vind, så finner jeg den veltet hvorpå jeg må ut på en «innsamlingsaksjon» for å finne igjen søppelposene, skriver Maan.

Sidelastere

Men fra høsten må alle i Vesterålen plassere søppeldunkene sine nært veien. Det skyldes nye renovasjonsbiler.

– Vi skal kjøpe to såkalte sidelastere og en baklaster. Det er like mange biler som vi har i dag. Spesielt i tettbygde strøk vil sidelasterne føre til at renovasjonen går raskere, sier Pettersen.

De nye bilene vil være enmannsbetjent. Det vil med andre ord ikke være noen bak på bilen som henter inn dunkene for tømming. Alt skjer via en robotarm på siden av bilen.

– At boksen skal stå nært vei, er noe som allerede ligger inne i avtalen mellom Reno-Vest og kommunene. Det er ikke noe nytt i det, sier Pettersen.

Hun sier at de ansatte som i dag er med på renovasjonsrunden skal brukes til andre oppgaver i selskapet. Endringen får dermed ikke konsekvenser for arbeidsplasser.

Bilene skulle ha vært på plass i høst, men anbudskrøll førte til utsettelse.

– Går bra andre steder

– Maan peker på søppeldunker og vind. Hvordan blir det?

– Denne typen renovasjonsbiler brukes i Tromsø, Karlsøy, Nordreisa og i hele Salten. Det er steder som har like mye vind og snø som det er i Vesterålen. Det er ikke verre i Andøy enn det er i Bodø. Det er ingen ting som tyder på at dette ikke skal gå bra, sier Pettersen.

Informasjon

Noen av kundene til Reno-Vest må regne med å flytte søppeldunkene fra der de står i dag for at de nye renovasjonsbilene skal klare å tømme dem.

– Vi har allerede informert om dette i informasjonsbladet «Naturligvis», men vi kommer til informere skikkelig om dette utover nyåret, sier Pettersen.