Sortlandsavisa har gjennom de siste to ukene brakt nyheter om krisen som har oppstått rundt realiseringen av Sortland Hotell.

Mens Blåbyen Invest AS ikke har kommet nærmere realisering av prosjektet, har datoene for  engasjementet i spleiselaget med Kulturfabrikken Eiendom for uteområdene innhentet selskapet.

Les også: Tidslinjen i sagaen om Blåbyen Hotell

To parter i klem

Selskapets kasse er bunnskrapt, samtidig som det kommunalt eide Kulturfabrikken Eiendom fakturerer Blåbyen Invest fortløpende for arbeidet med uteområdet rundt Kulturfabrikken. Resultatet er at begge selskapene er i pengekrise.

Daglig leder i Blåbyen Invest, Geir Abel Ellingsen, sa i forrige utgave av SortlandsAvisa at dersom avtalen med kommunen ikke endres, vil det være umulig å realisere Blåbyen Hotell.

Han karakteriserte situasjonen som «skjebnetid» for hotellet.

Les også: Blåbyen Hotell kan falle i grus

Ber rådmannen utrede

Varaordfører John Hempel (Frp) har ut fra denne situasjonen kalt inn til ekstraordinært formannskapsmøte tirsdag 15. juli. Eneste sak på dagsorden er den akutte situasjonen som har oppstått rundt Blåbyen Invest.

Det er ventet at formannskapet vil be rådmann Rolf Lossius beskjed om å utrede konsekvensene av å endre avtalen - slik Blåbyen Invest ønsker - eller å avstå fra å endre avtalen, og dermed la hotellet gå dukken - slik Geir Abel Ellingsen har varslet.

Les også: ...og snart er det ikke penger til å betale regningene

God dialog

Resultatet av rådmannens undersøkelser skal legges fram for kommunestyret i august. Dersom kommunen og Blåbyen Invest kommer til enighet innenfor avtalen som allerede eksisterer, vil trolig hotellets skjebne avgjøres i dette møtet.

- Vi har en god dialog med Blåbyen Invest. Jeg har forståelse for ufordringene selskapet har. Samtidig må vi se på saken innenfor de rammene vi har, sier varaordfører John Hempel (Frp).

Vanskelig knute

Kommunens dilemma består i at ytterligere hjelp til Blåbyen Invest kan være i strid med konkurranseregelverket. Avtalen med selskapet ble i sin tid gjort etter en anbudskonkurranse mellom flere tilbydere, og en av taperne i den runden, Sortland Hotell ved Harald Mical Jacobsen har ifølge Sortlandsavisa varslet klagesak dersom kommunen går ut over rammeavtalen fra 2007.

Les også: Vil kreve erstatning

På den andre siden er hotellrealisering en bærebjelke for økonomien i kommunens 240 millioner store investering i Kulturfabrikken. Hotellet skal både betale leie for bruken av anlegget, samt være en motor i trafikkutviklingen og markedsarbeidet Kulturfabrikkens suksess vil avhenge av.