Senterpartiet kom i helga med kritikk av sist ukes kommunestyremøte i Øksnes, som var viet til skolestruktur. På møtet ble ungdomstrinnet i Alsvåg vedtatt nedlagt fra høsten 2018.

Saksutredningen som lå til grunn var på to sider, og møtte kritikk fra flere hold. Fungerende rådmann Elise Gustavsen begrunnet dette med dette var en fortsettelse av en sak som har pågått over flere år, og at høringer og utredninger ble gjort i 2012 og 2014.

Hun beklaget imidlertid at disse ikke var vedlagt saksutredningen i denne omgang.

Mener ingen ble hørt

Senterpartiet og Frp pekte i møtet på at kommunestyret siden den gang er nytt, elever og foreldre ved skolen i Alsvåg likeså, og ba om en utsettelse av saken til nye høringer forelå. De fikk ikke støtte fra noen av de andre partiene.

– Ap, Sv, Høyre, Krf og ØTL kjørte en prosess med nedleggelse av ungdomsskolen uten at folket eller ansatte ble hørt. Det er i seg selv et stort tilbakeslag for demokratiske og inkluderende spilleregler, sa Sps John Danielsen til VOL søndag.

-Har viktige feil

Han sa videre at de ikke hadde tatt stilling til om hvorvidt de ville kreve lovlighetskontroll av vedtaket. Onsdag har de sendt et brev til Øksnes kommune hvor de ber om nettopp det.

- Vi mener at saken, inkludert utredningen som Øksnes kommunestyret ble forelagt, har viktige feil og mangler, og at kommunen derfor ikke har oppfylt utredningsplikten, heter det i brevet fra partiet.

-Ikke forsvarlig klarlagt

De skriver videre at det er et generelt forvaltningsrettslig prinsipp at en sak skal være forsvarlig klarlagt før avgjørelsen blir tatt, inkludert høring av begge parter.

- Vedtaket om nedleggelse av ungdomstrinnet ved Alsvåg skole i kommunestyret er fattet uten at saken er forsvarlig klarlagt og må derfor oppheves, skriver partiet i brevet.

Myndighet til å oppheve

En lovlighetskontroll av et kommunestyrevedtak kan kreves av tre eller flere medlemmer av kommunestyret, hvor Fylkesmannen har myndighet til å oppheve et vedtak. Brevet er underskrevet representantene Per Ole Larsen, John Danielsen, Bengt Stian Nilsen og Karin Nilsen.