Kommunene i Vesterålen, samt Lødingen, har samarbeidet om en interkommunal barneverntjeneste siden 2012. Vertskommunen Sortland har på vegne av alle deltakerkommunene nå bedt om å få tilbud på gjennomføring av en evaluering av tjenesten.

Av tilbudsforespørselen, som er sendt ut til fire aktører, fremgår det at hovedoppdraget er å se på økonomien i Vesterålen barnevern. Utviklingen over tid, både samlet og for enkeltkommuner, skal analyseres.

Kommer etter Andøy-vedtak

Eierkommunene ønsker svar på hva som er årsakene til den kraftige utgiftsveksten for en del av kommunene, dette spesielt med tanke på forholdet mellom tiltak i og utenfor hjemmet, heter det i tilbudsførespørselen. Deltakerkommunene ønsker svar på om de tildelte ressursene brukes på en hensiktsmessig og effektiv måte, økonomistyrings- og rapporteringsrutiner skal også vurderes.

Andøy kommune fikk i fjor gjennomført en forvaltningsrevisjon av barnevernstjenesten i Andøy, da det kom frem at kommunen lå i norgestoppen når det kom til omsorgsovertakelser. Rapporten viste at kommunens barnevernsutgifter hadde økt fra seks millioner kroner i 2011, før Vesterålen barnevern ble etablert, til 11 millioner kroner i 2016, etter sammenslåingen. Den viste også at veksten i omsorgsplasser har økt påfallende, samtidig som hjelpetiltak er kraftig redusert.

Kommunestyret i Andøy gjorde et vedtak i november i fjor som sa at utviklingen gir grunn til bekymring og at årsakene må undersøkes og dokumenteres i en evalurering av Vesterålen barnevern. De ba også om en revidering av samarbeidsavtalen mellom kommunene.

Kvalitet og samarbeid

I tilbudsforespørselen som nå er sendt fra Sortland kommune fremgår det at eierkommunene også ønsker at kvaliteten på barnevernstjenesten skal evalureres. De vil også ha svar på hvordan samarbeidet mellom barnevernet og tjenestene/samarbeidspartene i de enkelte kommunene fungerer.

– Det er ønskelig at evalureringen danner grunnlag for at eierkommunene og ledelsen kan vurdere behovet for endringer i organisering og andre mulige forbedringstiltak, heter det.