Paret kjøpte for en tid siden et småbruk i Steigen, der Rose-Maris far er fra.

– Mest for å ha et feriested, men så ble vi værende da, sier Rose-Mari muntert.

Huset de forlot på Sortland var malt i Bjørn Elvenes’ palett.

– Bjørn hadde «designet» paletten for vårt hus, og da vi flyttet hadde vi litt maling til overs.

– Vises hvor de kommer fra

På gården i Steigen har de et hovedhus, et busskur, ei dukkestue, ei skrivestue og et verksted. Alle har etter hvert fått farge av paletten til Elvenes. Gården er blitt et pent og annerledes skue, der husklyngen ligger i naturskjønne omgivelser, kanskje litt som Elvenes hadde håpet at Sortland skulle framstå. I fjor malte hun også skrift på veggene, slik det er gjort flere steder i Sortland.

– Bjørns farge har som kjent ikke innslag av svart i seg. Det gjør at den får helt andre egenskaper enn blåpaletten som kommunen har gått for. Jeg vil kalle den blå-grått grums. Det er synd at blåbyprosjektet går så tregt, sier Rose-Mari.

Les også: – Hadde jeg visst det jeg vet i dag, hadde jeg aldri initiert blåbyprosjektet

Kongelig interesse

Da dronning Sonja var på fjelltur i Steigen stoppet hun opp og tok bilde til sitt private album av den blå gården der nede på andre siden av fjorden.

– Jeg kjenner en i turfølget, og ifølge ham spurte dronningen om bygningene på gården var malt i Bjørn Elvenes' palett, forteller Rose-Mari.

Hun mener at en fullført blåby ville vært en fordel for Sortland.

– Mange vet allerede om Sortland, blant annet på grunn av blåfargen. Byen har jo ellers vokst fort og litt stygt. Jeg er ikke imponert av måten byen er regulert på, sier Rose-Mari, som er glad for at det er startet en debatt om hvordan vi vil at sentrum skal være.

– Jeg er veldig glad i Sortland og har bodd der i mange år. Byen trenger en offentlig debatt rundt sentrumsutviklinga. Kanskje den medfører at Sortland blir et enda bedre sted å være, sier Rose-Mari.