Kartet viser ruta, med start på den røde prikken i øst. Nå har det kommet seg godt opp på innlandsisen. Målet er Qaanaaq (grønn prikk). Foto: Skjermdump Google maps/Sanna Drogset Børstad

Torsdag denne uka var det én måned siden duoen la ut på sin ekspedisjon for å krysse Grønland på det bredeste, fra øst til vest.

Turen startet med å bestige den høyeste fjelltoppen nord for polarsirkelen.

Nå har turfølget nådd innlandsisen på Grønland.

- Vi ligger nå så midt på innlandsisen som ingen før har vært. For tre dager siden bikket vi rutas høyeste punkt, på 3010 meter over havet. Nå er vi på 2900 meter over havet og har kurs for Qaanaaq, omlag 1.100 kilometer nordvest, sier Lars Oven til VOL.

Foran skjema

Målet har vært å nå sivilisasjonen i Qaanaaq på Grønlands vestkyst innen 16. juni. De ligger nå foran skjema, og bestemte seg tirsdag for å gå for det aller lengste rutealternativet. Qaanaaq er den nordligste bosettingen på Grønlands vestkyst.

De har hatt mye forskjellig vær, og en del tøft føre på østsiden av øya.

- Nå satser vi på å gå mer vest og ned mot 2.300 meter over havet, for å benytte katabatvindene (jordens mest vedvarende vinder, finnes på Grønland og i Antarktis, journ. anm.) nordover. Vi har en storm i hælene nå, men ser ut til at vi slipper med smulene.

Hardt vær

For litt over en uke siden hadde de orkan i kastene.

- Det var myggfritt og friskt!

Temperaturene er imidlertid litt lavere nå. Fra å ha hatt nattetemperaturer på mellom -30 og -40 grader, ligger temperaturene nå på «bare» -25, og dagtemperaturer på rundt -15.

- Vi har det godt, og utstyr, helse og proviantforråd er bra. Vi har lettere pulker, mildere vær og god stemning, sier Pettersen til VOL.