Debatten var frisk i dagens Fylkestingsmøte, da forslaget om avvikling av skolegårdsbruket ved Kleiva, ble behandlet.

- I Nordland er det 7.000 årsverk knyttet til landbruket. I Nord-Trøndelag er det to skoler som satser på landbruksutdanning. I Sør-Trøndelag er det tre. Sammenlignet med Nordland er dette mye kortere avstander. For Sør-Trøndelag sin del er det vel knapt større enn Bodø i utstrekning, sa Jon Tørset (Sp) fra talerstolen.

- Konklusjonen må være at Nordland ikke er interessert i å satse på landbruk.

- Lave søkertall

Høyres Per Munkerud mente at forslaget er etter god konservativ tradisjon.

- Vi både fornyer og bevarer. På Kleiva fornyer man med nye linjer. På Marka (Mosjøen videregående skole, journ. anm.) bevarer og moderniserer vi, sa han.

Marius Hansen (H) mente at behovet vil bli mindre med årene.

- Antallet 16 til 18-åringer vil reduseres de neste årene. I dag har begge landbruksskolene undervisning på tre nivåer. Kleiva har en klasse med kun fire elever. På Marka er det bedre søkning. Elevtall på Marka har gjennom år vært mellom 120 og 136 elever. På Kleiva har det vært mellom 40 og 50. Samlet er det godt under 200 elever som de senere år årlig har søkt landbruksutdanning. Denne trenden må kunne ses i sammenheng med at det er en større landbruksaktivitet på Helgeland og sør i Salten, sa han fra talerstolen.

Temperatur

Opposisjonen var hyppig på talerstolen for å si sitt.

- For ei framtidsnæring er det ikke all verden som skal til for å ruste opp Kleiva. Vi kan se til Trøndelag, der har de til de grader rustet opp skolen for å møte morgendagen. Det er veldig bra, sa Johan Petter Røssvold (Sp).

Hadsel-politiker Arne Ivar Mikalsen (V) påpeker at landbruk er viktig i Hadsel.

- Hadsel har 76 gårdsbruk, som trenger kvalifiserte folk også i framtida. Vi har fått solide signaler på hva næringa mener er behovet, og det er å opprettholde dagens tilbud på Kleiva, sa han.

Engasjement

Ifølge Røssvold (Sp) har det kommet inn 21 høringsuttalelser til saken. Det mener opposisjonspartiene viser hvor viktig opprettholdelsen av skolegårdsbruket på Kleiva er.

- Å avvise de vanvittig mange innspillene som har kommet i saken, er ikke bra, synes vi, sa Linn Stemland (R).

- Dette er ei alvorlig sak, noe som kommer fram i høringsuttalelsene. Jeg vil minne om at det er valg neste høst. Tilgi dem ikke, de vet hva de gjør, sa Tørset (Sp).

- Faglig vurdering

SVs Marius Jøsevold stilte spørsmål ved om dømmekrafta er basert på økonomi eller faglig kvalitet.

- Dette handler om økonomi, mente han selv.

- Man gjør seg opp en mening basert på at man vet prisen på alt, men ikke kjenner verdien av noe. Verdien på landbruksutdanninga i Norge er stor, sa han.

Fylkesråd for utdanning, Oddleif Olavsen (H) vektlegger en modell han mener fører til bedre kvalitet.

- Landbruksnæringa må få kompetente folk i sin bedrift. Det vil være samme utgifter til denne modellen. Den store forskjellen er at man ikke har skolegårdsbruk på Kleiva. For meg har det hele tiden vært et mål at vi skal gi best mulig kvalitativt tilbud. Derfor vil vi samle dette på et sted, sa han.

Vedtak

Fylkestinget vedtok innstillinga fra fylkesrådet. I innstillingen heter det at «Skolegårdsbruket ved Sortland videregående skole, avd. Kleiva fases ut og avviklesved utgangen av skoleåret 2015/16. Skolen fortsetter med skoletilbud innen Vg1 naturbruk og Vg2 akvakultur. Vg2 landbruk og gartnernæring kan også videreføres ved skolen hvis praksisavtaler med næringen blir tilfredsstillende. Fylkestinget bes seg forelagt en slik Vg2-organisering i struktursaken som skal behandles i desember 2015».

Fylkesrådets forslag ble vedtatt mot 19 stemmer, som gikk til Frps motforslag om å heller vurdere en utfasing.

Lange avstander

- Det er veldig langt til Vefsn/Mosjøen, som opprettholdes. Det vil nok få en innvirkning på rekrutteringa til landbruket i hele Lofoten og Vesterålen, sier Arne Ivar Mikalsen (V) til VOL på sms etter vedtaket.

- Det er også en usedvanlig stor pågang av høringsuttalelser i denne saken. De går i motsatt retning enn vedtaket som nå er fattet, sier han.

Nordland bondelag skrev i sin uttalelse at de går i mot utfasing og avvikling på det sterkeste.

- Det oppfattes negativt i hele næringa - og er et særlig svik overfor den nordligste delen av Nordland, heter det i uttalelsen.

Se nett-tv fra fylkestingsmøtet her.