I formmanskapet for snart tre uker siden la Høyre og Frp fram en rundt 50 endringer i byplanen. Sp og Ap i opposisjonen ønsket å utsette forstegangsbehandlingen for å få bedre mulighet til til å sette seg inn i det omfattende endringsforslaget. Forslaget var ikke begrunnet fra Høyre og Frp. Endringene ble likevel banket gjennom og sendt tilbake til administrasjonen for videre behandling.

Dette skjedde til stor prtest fra opposisjonen. På lederplass var SortlandsAvisa og VOL heller ikke nådig, og karakteriserte det hele som "hårreisende politisk håndverk.

Nå har imidlertid posisjonen kommet på andre tanker og varaordfører John Hempel (Frp) har i et lengre møte med SortlandsAvisa og VOL lagt fram begrunnelser for de fleste endringene.

Her presenterer vi de mest omfattende:

Strand III

Administrasjonen støtter Oddmund Enoksen, som er en av grunneierne, i at området bør bevares som landbruksområde, selv om det ble avsatt til bolig i Generalplan for Sortland i 1981.

Ottar og Edel Skog samt Hans Olav Hauge er blant grunneierne som har tatt til orde for at området blir satt av til boligbygging. Det er posisjonen enig i.

- Det har lenge vært en plan om at Strand III skal utvikles som boligområde. Noen grunneiere er enig, noen ikke. Hva som blir gjort er opp til grunneierne, vi sier bare at de har muligheten til å utvikle det om de vil, sier Hempel.

Kringelen

Reindriftsforvaltningen Troms påpeker at planområdet på Hinnøy-siden er viktige vinterbeiter for reinen i området, og ber om at boligbygging og masseuttaket på Kringelen konsekvensutredes.

Flere naboer av Kringelnesset har bedt om at området blir bevart som friluftsområde, og mener det bør utvikles for å gjøre mer attraktivt for folk å bruke.

Arne L. og Randi Kringelen, samt AMK Eiendom foreslår etterbruk av steinbruddet til boligområde, noe posisjonen sier seg enig i.

Høyre og Frp understreker at området skal detaljreguleres, og at utbygging sees i sammenheng med reindriftsfaglig konsekvensutredning.

- Her har vi lyttet til både næring, ulike interesser og eier, mener Hempel.

- Om vi åpner for bolig, betyr ikke det at vi sier nei til primærnæringa. Vi må finne en løsning for den også. I samråd med den, vil vi gjøre området mer tilgjengelig for allmennheten. Det kan bli et fantastisk boligområde, sier Hempel.

- Er dere mot administrasjonens strategi om fortetting?

- Nei. Vi mener det skal fortettes der det kan fortettes, men alle vil ikke bo i sentrum. Vi vil gi folk større muligheter til å velge selv, sier han.

Bevaring av bygg

Posisjonspartiene vil bevare trehusbebyggelsen i kvartal 20, Håndverken, Rødbrygga og Kvitbrygga.

De er derimot ikke enige med administrasjonen i at Bakerikvartalet, Myrhegården, den gamle telegrafen, Blåbrygga og den søndre bygningsrekke i kvartal 13 skal bevares, og fjerner dette fra planen.

- Mitt parti er restriktive til bevaring, og personlig er jeg mot å frede bygg, sier Hempel.

- At vi står igjen med de fire handler om at de har en naturlig tilhørighet i Sortland, og er en del av byens identitet. De byggene vi har utelatt, mener vi ikke er like viktig for identiteten til Sortland, sier Hempel.

Lemper på parkeringskrav

Posisjonen velger å lempe på parkeringskravene, blant annet fjernes kravet om parkering for leiligheter med 1-2 rom i sentrum.

Selv om det legges til rette for mer vekst i sentrum og parkeringskravene gjøres mildere, settes det i deres forslag ikke av nye områder til parkering.

- Jeg ser utfordringen, men det er et valg vi tar for å skape mer aktivitet i Sortland. Parkeringskulturen i byen har vært et problem i mange år, og vi sier derfor i bestemmelsene at det skal utarbeides en veileder for parkering. Vi har i dag flere parkeringsområder i sentrumsområdet, kanskje må vi styre trafikken i større grad og få folk til å bevege seg mer til fots, sier Hempel.

Boliger ved Vesterålsgata

Georg A. Ellingsen AS har i et innspill til byplanen bedt om at grøntområdene nedenfor Røde Kors-bygget og Sortland kirke åpnes for henholdsvis boligbygging og næring den dagen landbruksdrifta eventuelt avvikles.

Begrunnet med at næring og bolig i disse områdene vil ha en negativ konsekvens for landskapet inn mot byen, samt at beliggenheten så tett på Vesterålsgata ikke tilfredsstiller krav til bokvalitet, tok administrasjonen ikke innspillet til følge. Høyre og Frp har tatt Georg A. Ellingsen AS sitt forslag inn i planen.

- Dette er blant innspillene som er kommet inn hvor vi ikke ser noen problemer ved at det åpnes for bolig og næring. Det har blant annet med fortetting å gjøre. Når det kommer til bokvalitet, så skal ikke jeg som politiker bestemme hvor folk skal bo. Det må de få velge selv.

Hempel mener at disse grøntområdene er noe av det som man må være villig til å ofre for å legge til rette for vekst i Sortland.

Høyder i sentrum

Høyre og Frp valgte å høyne alle administrasjonens forslag til høydebestemmelser i sentrum med to etasjer.

Det vil si at posisjonen åpner for sju etasjer i kvartalsstrukturen og ni etasjer mot sjøfronten og i «utviklingsområdet» rundt bussterminalen. Signalbygg kan bygges opp til 15 etasjer, mener posisjonen.

- Skal vi oppleves som en by, vil det være fornuftig å øke tillatte byggehøyder. Sju eller ni etasjer - det er ikke den store forskjellen. Vi vil at flere skal bo i sentrum. For å få det til er vi helt avhengig av at det skal være god økonomi og lønnsomhet i prosjektene til de som bygger i byen, sier Hempel.

- Høye bygg skyggelegger. Er solfylte rom i sentrum noe som må ofres i deres vekstvisjon?

- Skyggelegging er bare ett av momentene vi må ta hensyn til når områdene i sentrum reguleres. Vi vil at det legges begrensninger på høyden rundt viktige møteplasser i sentrum som torget og paviljongparken, sier Hempel.

Det hevdes at Sortland har stengt sundet ute. For posisjonen har det ikke vært et alternativ å begrense bygging i sjøfronten. Der tillattes også den største byggehøyden i byen.

- Tillates det å bygge høyere betyr det at boligene kanskje blir billigere for folk, fordi økonomien i prosjektene blir bedre for de som bygger ut. Havnepromenaden vil bli bevart i reguleringsplaner, sier Hempel.