Juni 2008: Det nye kufjøset til nærmere 20 millioner kroner på landbruksskolen på Kleiva blir tatt i bruk.

November 2014: Fylkesrådet i Nordland, med representanter fra Høyre, Ap og Krf, innstiller på at det fortsatt skal være et utdanningstilbud på Kleiva, men at skolegårdsbruket fases ut og avvikles fra skoleåret 2015/2016.

Begrunnelsen: slett ikke for å spare penger, men for å gi elevene i Nordland en best mulig landbruksutdanning, sa fylkesråd for utdanning, Oddleif Olavsen (H), til NRK Nordland tirsdag.

- Uforståelig

Samtidig som fylkesrådet innstilte på at det nye kufjøset på Kleiva skal avvikles, gikk fylkespolitikerne inn for å "investere i moderne driftsbygninger og produksjonsutstyr" ved landbruksskolen i Vefsn.

Landbruksnæringa i Vesterålen rister på hodet over fylkesrådets innstilling.

- Det er uforståelig. Det er slikt som gjør at folk får politikerforakt. Først investeres det i nytt kufjøs. Deretter bestemmer man at det ikke skal brukes lengre, og samtidig går man inn for å bygge nytt fjøs i Vefsn. På Kleiva har vi nytt fjøs. Med små investeringer hadde vi hatt topp moderne kufjøs, saufjøs og hønsehus, sier John-Erik Bjørlo i Sortland bondelag.

Fylkespolitikerne vil spisse landbruksutdanninga i fylket, og dele oppgavene mellom landbruksskolen i Vefsn og Kleiva. Utdanning av melkebønder skal de gjøre sør i fylket, mens akvakultur og utmarksnæring skal skolen på Kleiva ta seg av.

- Ikke hørt

Olavsen sa i ukens utgave av SortlandsAvisa at "alle høringssvar som er kommet inn er blitt vektlagt og tatt inn i vurderingene...". Bjørlo mener næringa i Vesterålen slett ikke er hørt.

- Vi har fått sagt det vi har på hjertet og har blitt involvert i prosessen, men når vi ser på konklusjonen så er vi ikke hørt. En rekke høringsuttalelser har pekt på viktigheten av skolegårdsbruk på Kleiva. Vi har også vært svært imøtekommende for å finne en god løsing på hvordan man med små investeringer kan drive skolegårdsbruket lønnsomt, sier Bjørlo.

Han kjøper heller ikke Olavsens uttalelser om at dette ikke handler om penger.

Agronomlærlinger

Yrkesopplæringa innen landbruk i Nordland skal omstruktureres, og det innstilles på at dagens treårige agronomutdanning i skole avvikles. Elevene skal etter to på på skolebenken - ha to år som lærling i bedrift.

Olavsen sa i en pressemelding tirsdag at Vg2 landbruk og gartnernæring kan videreføres ved skolen på Kleiva hvis praksisavtaler med næringen blir tilfredsstillende. Bjørlo mener fylkespolitikerne prøver å legge ansvaret for elevenes utdanning over på næringa.

- Det er svært beklagelig. De kaster ballen til næringa, og gir oss ansvaret for å opprettholde en god utdanning. Jeg har svært vanskelig for å se hvordan dette skal gi en god landbruksutdanning, sier Bjørlo.

- Fylkespolitikerne har dessverre lite kunnskap om landbruk. De refererer til at andre yrkesgrupper har en lærlingeordning. Da er det som regel snakk om større bedrifter, og ikke enkeltmannsforetak som gårdsbrukene er. Vi vil heller ikke få noe større overskudd ved å ta inn en lærling, eller se det som en investering i fremtidig arbeidskraft - slik andre gjør det. Arbeidstidene våre skaper også praktiske utfordringer. Hvordan skal lærlingene komme seg på jobb når det ikke går busser? spør han.

- Det er kanskje å vente at Høyre vil privatisere, men jeg er skuffet over at Ap og Krf gikk med på dette, sier Bjørlo.

Håper på fylkestinget

En lærlingeordning blir i inneværende skoleår prøvd ut i Nordland, også ved skolen på Kleiva.

- Lærlingeordninga er et prøveprosjekt som skulle testes ut og evalueres. Nå blir det innført i Nordland uten at man har evaluert det, eller vet hvordan det blir. Det er ufint av fylkesråden, mener Bjørlo.

- Vi har sagt oss villige til å prøve ut lærlingeordningen, men det var med forbehold om at det også skulle være et skolegårdsbruk. Klarer ikke fylket å skaffe nok lærlingeplasser hadde man hatt en sikkerhet i å ha et skolegårdsbruk, mener han.

Bjørlo sier næringa i Vesterålen nå setter sin lit til at fylkestinget, som skal behandle saken i desember, går inn for å opprettholde skolegårdsbruket, men han påpeker at de ikke er altfor optimistiske.

Støtte fra Venstre

Næringa i Vesterålen får støtte fra gruppeleder for Nordland Venstre, May Valle.

- Med de utfordringene som er knyttet til lærlingeordningen generelt, er det vanskelig å se at et landbruk under press skal klare dette bedre enn andre næringer. Det er direkte provoserende at det fra fylkesråden påpekes at det er opp til næringen selv å sørge for at modellen lykkes, og stille med lærlingeplasser, når man starter med å ta bort alternativet, sier Valle i en pressemelding.