Nyksund er bare én av mange fiskerihavner som Kystverket forsøker å få overført til kommunene, ifølge havnesjefen. Foto: Svein Harald Hansen

«Vi er av den oppfatning at Staten ved Kystverket fortsatt har forvaltningsansvar for Nyksund havn, og vi vil forholde oss til dette i fortsettelsen», het det fra kommunen allerede i 2013.

– Nyksund er bare én av mange fiskerihavner som Kystverket forsøker å få overført til kommunene. Det vil medføre store konsekvenser. Vi sier nei til å overta og vil på ny svare Kystverket om dette, fastslår havnesjef John Danielsen.

Les også: Møtte kommunen for å diskutere løsninger for fremtida i Nyksund

Overdratt i 1969

I 1969 overdro Staten eiendommen Nyksund til Øksnes kommune med klare forbehold. Men Staten skulle etter kommunens mening fortsatt ha styring med hva som skulle skje med Nyksund. For det het blant annet:

«Overdragelsen gjelder ikke tomtegrunn for statseide bygninger».

Øksnes kommune mener at de bygninger det her er tale om, må omfatte grunnlagsinvesteringer og anlegg, som de to moloene med mer, som er oppført og vedlikeholdt av Staten.

Les også: Trenger beskyttelsesmur i Nyksund

Store skader

De senere år er moloene påført store skader, og kommunen mener at det er Kystverket som har ansvaret for det nødvendige vedlikeholdet.

– Vi forholder oss til skjøtet, som er rettslig betinget. Om fiskerihavnene overføres kommunene, vil det få enorme økonomiske konsekvenser. Både tidligere og nåværende eier er Kystverket, mener havnesjefen.

Øksnes kommne viser til at det ikke foreligger noe vedtak om at Nyksund havn har endret status fra å være statlig fiskerihavn, til å være kommunalt sjøområde. Det er ikke heller kommet pålegg fra statlig hold om at kommunen skal overta ansvaret for havna.

Les også: Nyksund – fiskeværet som ikke ville dø

– Kystverket har ikke svart

I desember 2015 kommer det et skriv fra Kystverket til kommunen, der det sies at spørsmålet om Nyksund sin status som statlig fiskerihavn har vært videresendt til avgjørelse hos Kystverkets hovedkontor.

«Det er konkludert med at det er Øksnes kommune som har eierskap til de omtalte konstruksjonene og forvaltningsansvaret i havna. Nyksund har ikke status som statlig fiskerihavn».

Eierskapet omfatter også forvaltningsansvaret og vedlikeholdsansvaret for fiskeihavnen og begge moloene/vegfyllingene i Nyksund, påpekes det.

Noe altså kommunen og havnesjefen på ny vil imøtegå. Danielsen sier at Kystverket ikke har svart på forholdet rundt skjøtet som i sin tid ble opprettet og som kommunen viser til i sitt svar.