Ordførere og representanter fra vesterålskommunene har torsdag vært i Bodø for å delta på høringsmøtet om et fremtidig olje- og miljøvernsenter i Lofoten og Vesterålen. Tilstede var også samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Sekretariatet, som det siste halvåret har jobbet med hva et slik senter skal være, la frem sin midtveisrapport, som ble offentliggjort tidligere i sommer. Ministeren delte sine tanker, og også andre aktører slapp etter hvert til.

Les også: Til Bodø for å diskutere oljevernsenter med ministeren

Krever godt samarbeid

Øksnes-ordfører Karianne Bråthen var på talerstolen for å understreke hvor viktig et samarbeid mellom det private og det offentlige vil være.

- Om vi skal lykkes med et slikt senter må vi ha et godt samarbeid mellom det private og det offentlige. I Vesterålen har vi veldig mange bra bedrifter og miljøer som kan bidra i et slikt senter. Er det noe jeg savner i rapporten så er det en oversikt over kompetansebedrifter og miljøer som kan være aktuelle for et slikt senter, sier Bråthen til VOL. Selv løftet hun blant annet frem Alsvåg-bedriften Delitek, som produserer avfallspresser for marin sektor.

Les også: - Vi skal først og fremst lete etter fakta

Tar diskusjonen i Øksnes

Midtveisrapporten om olje- og miljøvernsenteret sier ingenting om lokalisering, det vil først komme i den endelige rapporten over nyttår, men det pekes på at det kan være mulig å organisere og plassere alt samlet, eller i flere deler.

Les også: Hadsel setter alle kluter til

Hadsel har vært offensive hele veien for å sikre seg basen til Fiskebøl, og ordfører Siv Dagny Aasvik gikk torsdag ut med nyheten om at hun kakker seg på lag med Eivind Holst og Vågan, for å kjempe sammen om å få basen til Austvågøya.

I Andøy vedtok kommunestyret i 2015 at de vil argumentere for at senteret legges til Andøy.

Øksnes arrangerte i 2014 folkemøte om mulighetene for å få basen etablert hos seg, og Bråthens forgjenger Jørn Martinussen var klar på at Øksnes måtte være på hugget, og at Staven utenfor Myre var et velegnet område. Siden har det vært stille.

Bråthen sier man nå må ta en diskusjon i Øksnes på hvordan de skal forholde seg til lokaliseringsspørsmålet.

- Til nå i prosessen så har det ikke handlet om lokalisering. Sekretariatet har ikke vært interessert i å snakke om det, og det var ikke et tema da vi var i møte med dem. Det er først nå når vi begynner å ha klart for oss hva et slikt senter skal være, at vi ser på lokaliseringen, sier Bråthen.

- Uheldig at ikke regionrådet har fått saken

Hun har registrert Hadsel og Vågans utspill i saken.

- Alle gjør det de mener er rett for seg, sier hun.

- Tror du løpet allerede er kjørt for Øksnes' del?

- Det vet jeg ikke. Ifølge departementet er det ikke kjørt. Vi har ikke diskutert vårt standpunkt innad hos oss, men det er en debatt vi nå må ta i Øksnes om vi skal jobbe for å få senteret lokalisert hos oss eller støtte noe annet, sier Bråthen.

Sekretariatet har i arbeidet med midtveisrapporten vært i kontakt med alle kommunene i Lofoten og Vesterålen hver for seg. Bråthen mener det er uheldig at ikke regionrådene er blitt kontaktet.

- I regionrådet kunne vi fått frem alt vi har å bidra med i et vesterålsperspektiv, avslutter hun.